Лято

Лято

14 юни 2020 г.

Правилата по стадионите не се спазват и всеки има оправдание

България е от много малкото страни, допускащи публиката на стадионите


След двата месеца на пълна забрана за спортни състезания заради коронавируса, футболните запалянковци истински мечтаеха да се завърнат на стадионите за подновяването на сезона.

Преди седмица те получиха зелена светлина - здравният министър Кирил Ананиев разреши съоръженията да са отворени до 30% от капацитета им, но при определени условия и дистанция от 1.5 м или две седалки между феновете, а от понеделник спортните съоръжения ще работят с допустима заетост от 50% от общия капацитет.

България е от много малкото страни, допускащи публиката на стадионите, докато по-голямата част от Европа още живее със спомена за мача "Аталанта" - "Валенсия" от средата на февруари, събрал в Милано над 40 хил. зрители, от който се смята, че са тръгнали няколко от най-сериозните огнища на зараза на континента с хиляди жертви.

След изиграването на първите 14 мача за първенството и купата обаче нарушенията на наредените от властите мерки изглеждат повече от случаите на спазването им. Проверка на "Дневник" показа, че няма ясен механизъм, по който да се следи и ефективно да се контролира спазването на правилата. Според обещанията на здравния министър до края на месеца предстои допълнително смекчаване на ограниченията, като все повече ще се разчита на "личната отговорност", която ще се окаже ключова в условията на повторно увеличаване на случаите на заразени с COVID-19.

Сигурно трябва малко време

В първия ден на мачовете "Локомотив" - "Етър" в Пловдив, където присъства министърът на спорта Красен Кралев, и "Левски" - "Лудогорец" имаше положителни оценки, а по думите на Кралев - дори похвали от медии в Италия. В почивните дни след това обаче картината се промени и телевизионните репортажи показваха скупчени един до друг хора по стадионите, а на мача между "Витоша" и ЦСКА в Бистрица запалянковци на червените бяха "на тясно" зад една от вратите.

Здравният министър призна, че е имало проблеми и заяви, че властите ще разговарят с ръководствата на стадионите и че стюардите са длъжни да осигуряват необходимия ред.

"Сигурно трябва малко време, за да се научим и там да проявяваме своята култура на поведение, но така или иначе след тези три дни с футболни мачове мерките, които трябва да се предприемат в следващите кръгове от първенството, са ни ясни и ние ще създадем необходимата организация това да не се повтаря", декларира Ананиев в сряда (10 юни). Два дни по-късно картината беше същата по време на срещата между "Етър" и "Дунав".

В 12-те двубоя, за които има данни в сайта bulgarian-football.com, стадионите са били посетени от 14 222 привърженици (средно по 1185 души на мач). Най-посетена е била срещата между "Левски" и "Лудогорец" с 4500 зрители, а най-малко интерес е предизвикала "Арда" - "Лудогорец" - 70.

Клубовете: не можем да глобяваме

Отговорът на въпроса чия отговорност е спазването на определените в заповедта на здравния министър мерки по стадионите - на привържениците, на клуба домакин или на клуба, чиито фенове нарушават правилата, среща разнопосочни отговори.


От Българския футболен съюз (БФС) обявиха пред "Дневник", че са дали предписания на клубовете за мерките, които трябва да се спазват по стадионите. Уточниха обаче, че не са регулатор, който може да налага наказания за неспазване на наложени от здравните власти мерки, тъй като в дисциплинарния правилник за сезона няма подобни текстове.

В коментара си от БФС насочиха вниманието към длъжността "офицер по сигурността", за която всеки клуб е задължен да назначи човек. От пресцентъра на "Берое" обаче обясниха, че задълженията на "офицера по сигурността" се изчерпват с това, да реагира при възникнали безредици и да следи работата на стюардите.

От клуба обясниха, че действат по предписанията на БФС и нямат правомощия да налагат наказания при нарушаване на мерките, като могат единствено да инструктират феновете със съобщения на сайта и стадиона. За домакинския си мач срещу "Черно море" са били осигурени дезинфектанти на всеки ход, а на някои зрители е мерена температурата, заяви Емил Димов от отдела "Връзки с обществеността" в "Берое".

"Няма как да хванем някой за ръката и да го преместим. За съжаление, не се спази масово и не само при нас", каза Димов. Той допълни, че клубът не е получавал указания от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) или друга институция, че ще бъде глобен, ако не следи за спазването на мерките по трибуните.

В същия тон отговориха и от "Левски", уточнявайки, че стюардите са тези, които следят както за реда по трибуните, така и за спазването на противоепидемичните мерки, но нямат право да налагат наказания. "Могат да информират хората, че трябва да ги спазват и да следят за спазването им. Няма как те да глобяват и да пишат актове", каза пресаташето на "Левски" Ивайло Йовчев пред "Дневник".

За глоби са нужни сигнали

Дори при регионалните здравни инспекции, които по закон следят за прилагането на заповедите на здравния министър и имат правомощия да глобяват, нещата не изглеждат еднозначни. Пред "Дневник" директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев обясни, че отговорност за спазване на мерките по трибуните носят организаторите на мероприятията в лицето на клубовете. По думите му РЗИ и полицията имат правомощия да налагат финансови и административни наказания при нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването, но за установяването им е необходимо да бъде подаден сигнал.

"Този сигнал може да дойде от всеки гражданин, но до момента (10 юни) такива не са получавани в РЗИ-София", уточни Пенчев. Той добави, че заради ограничения ресурс служителите на здравните инспекции нямат възможност да следят дали мерките се спазват навсякъде.

"Ние не ходим по мачове и нямаме капацитета да го правим. Доказано е, че в емоционална среда човек става доста темпераментен", допълни Пенчев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар