Зима

Зима
Пролет

5 юни 2020 г.

"Апартаментгейт" - привидяло ви се е, всичко е законно

След повече от година разследване и обещания ще излезе, че единствените последици са, че Борисов се саморазправи с вътрешната опозиция в партията си
 
Ако оценяваме по политическия й ефект историята с "Апартаментгейт", тя е най-разтърсващата корупционна афера от последното десетилетие.

Разкритията, че вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева, бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов, зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов са придобили имоти от близката до властта фирма "Артекс" на цени под пазарните, доведоха до оставки (без Рашидов) и заявки за сериозно разследване.

"Апартаментгейт" стана национална и международна новина. Служби и прокуратура се надпреварваха кой пръв да започне проверка. Премиерът поиска и получи оставките на част от замесените (без Вежди Рашидов). Цялата държава се изправи срещу "Артекс" - изведнъж строежите й станаха незаконни, а изрядните данъци - неизрядни. Целият този шум обещаваше дълбоки промени, но, уви.

Малко повече от година след избухването на "Апартаментгейт" се разбра, че той всъщност вече е приключил за всички отговорни институции - Националната агенция за приходите, Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и прокуратурата.

В края на миналата седмица стана ясно, че този февруари специализираната прокуратура е отказала да образува разследване по случая с апартамента на Цветан Цветанов. Казусът с бившия заместник на Борисов, силов вицепремиер в първия му кабинет и вътрешен министър, беше най-емблематичният от всички от "Апартаментгейт". Първо, защото заемаше най-висок пост от заеманите, второ, заради близостта с "Артекс" и възможността да влияе над регулаторите, от които строителната фирма зависеше.

По информация на "Капитал" подобна е съдбата на проверките срещу останалите високопоставени държавни служители, придобили имоти от компанията.

От отказа за започване на разследване по случая на Цветанов се вижда повърхностният подход на прокуратурата, която в постановлението е преразказала известни от година публични факти. Липсва анализ на най-смущаващите обстоятелства - цената на покупка на имота, вероятният конфликт на интереси. В постановлението на прокурорката (впоследствие повишена) отсъства дори и аргументация защо приема, че няма данни за извършено престъпление.

При това положение остава необяснимо какво точно е правила прокуратуратa по време на продължилата повече от година проверка, която започва първо във Върховна касационна прокуратура, после приключва в Специализираната.

За краха на разследванията подсказа и главният прокурор Иван Гешев, който в Брюксел обяви: "Трябва да е ясно, че не всичко извършено, ако така изглежда отстрани, е осъществен състав на престъпление. И не всичко може да бъде доказано. Може да става дума и за административно нарушение или за нарушение на морални норми. Но по този случай прокуратурата работи активно."

Въпреки шумните заявки в началото на скандала съдбата на проверките беше пазена в тайна от прокуратурата. В противоречие с шоу разследванията от последните няколко месеца, когато не само прокурорски актове, но и доказателства по висящи преписки се изпращат до медиите, слагането на точка на казуса "Апартаментгейт" стана тихомълком и без фанфари.

Всъщност затварянето на темата започна още в първите месеци след скандала, когато Антикорупционната комисия започна да прекратява проверките за конфликт на интереси. После щеше да стане ясно, че нейният председател към момента Пламен Георгиев също има затруднения да даде обяснение за имуществото си и беше принуден да подаде оставка. Избраният на негово място Сотир Цацаров пропусна да включи казуса в годишния доклад на институцията си.

"Е сега, като оправдаха Цветанов, и ние съжаляваме, че сме го отстранили, но тогава така беше", коментира премиерът Бойко Борисов. Така след повече от година разследване и обещания на институциите ще излезе, че единствените последици покрай "Апартаментгейт" са, че Борисов се саморазправи с вътрешната опозиция в партията си.

Скандалът, за който Европейската комисия каза, че ще бъде мерило за готовността на институциите да се противопоставят на корупцията, последва съдбата на всички шумни разследвания, продуцирани от управляващите и действащата в синхрон с тях прокуратура. Целта не е разследването и наказване на престъпления, а други, непосочени в закона цели - политическа саморазправа ("Апартаментгейт) или овладяване на бизнеси (на каквото прилича сюжетът с братя Бобокови).


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар