Зима

Зима
Пролет

24 юни 2020 г.

Емил Кошлуков: "Вяра и общество" нарушава закони и морални норми

"Предаването си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи."


Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков съобщи пред членовете на Съвета за електронни медии, че вътрешната проверка в Националната телевизия е показала серия от нарушения, извършени от водещия и продуцент на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев.

Кошлуков бе изслушан от медийния регулатор заради последния брой на предаването от 6 юни, след което в телевизията и съвета са изпратени десетки писма от възмутени зрители.

"Получихме близо 100 писма след последния брой на предаването, но при проверката разбираме, че проблемът е много по-голям и е от години. Проследихме този конфликт между "Вяра и общество" и Българската православна църква през годините, когато БНТ е управлявана от трима генерални директори. На този етап проверката, която правим, показва серия от нарушения на вътрешните правилници, мисията, етичните стандарти и професионалната журналистика. Открихме тенденциозно подбирани теми и гости. Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият колега Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е сключил договори със свои роднини, включително със своята съпруга. Гости, които са представени като обективни, всъщност са получавали заплащане под формата на консултантски договори", заяви директорът на БНТ, цитиран от Banker.bg.

Той съобщи още, че и в Комисията за защита от дискриминация вече има подадени жалби срещу предаването, с твърдения за дискриминационно отношение спрямо Българската православна църква.

"Предаването си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и по отношение на държавни лица, на министър-председателя Бойко Борисов. На практика в последния брой се коментира постановление на Министерския съвет, дават се дефиниции за корупция. Разглеждат се решения на държавата, имаме обвиняване на премиера и БПЦ в лицето на нейния представител митрополит Гавриил в престъпен заговор. Има скриване на истината и умишлено заблуждение на зрителите, което граничи с манипулация и фалшива новина. Министър-председателят дори е набеден в престъпление - купуване на гласове. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", каза още Емил Кошлуков.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева обаче посочи, че експертният мониторинг на съвета не е открил нарушения на Закона за радиото и телевизията в последния брой на "Вяра и общество", а само известен дисбаланс.

Според генералния директор на Националната телевизия обаче дори и в най-мрачните дни на комунизма БНТ не си е позволявала да хули светци.

"Не може да хулиш Свети Серафим - Софийски чудотворец! Църквата е богочовешки организъм. Хуленето на светец е директно богохулство. Да вадиш компромати за Софийски чудотворец и да направиш предаване за това - няма наши и чужди - Свети Петър не е стъпвал в България, но е наш. Невъзможна е работата на БНТ, ако хулим най-голямата религия. Не искам да стъпвам в тази тема, защото е гнусна", отговори възмутено той на Жотева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар