Зима

Зима
Пролет

7 юни 2020 г.

Цели хотелски комплекси ще останат затворени и няма да посрещат туристи

Няма как да им излезе сметката при сезон от два месеца, а и наетият персонал трябва да е повече от обикновено
 
Цели хотелски комплекси ще останат затворени през лятото и няма да посрещат туристи. 

Това обясниха пред “Труд” туроператори, които осигуряват почивки на чужденци в Бългаприя.

Вече е ясно, че през това лято гости няма да приемат хотелите от групата на Слънчев ден. Причината, която посочват от ръководството на комплекса, е основно грижата за здравето на техните клиенти. Както и факта, че хотелите им работят основно по схемата “ол инклузив”, а този продукт, заради ограниченията, наложени от COVID-19, няма да бъде пълноценен за гостите им.

Според туроператори през това лято затворени за посетители ще останат и хотелите от друг северночерноморски комплекс - Ривиера. Справка в резервационната система на най-предпочитания курорт за семеен отдих у нас - Албена, също показва, че в средата на юли отворени ще бъдат 21 хотела, основно в близост до плажа, но гости, поне засега, няма да приемат около 30 на сто от базите в комплекса, за които в момента няма оферти.

Хотелиери в двата най-големи морски курорта Слънчев бряг и Златни пясъци с 4- и 5-звездни хотели, които традиционно предлагат “ол инклузив” пакети и наемат много служители за сезона, също ще ги оставят затворени през това лято. Подобна е ситуацията и в Поморие и Несебър.

Според представители на бизнеса няма как да им излезе сметката при сезон от два месеца, тъй като наетият персонал дори трябва да е повече от обикновено, за да покрият постоянно изменящите се изисквания към местата за настаняване във връзка с епидемията от COVID-19. Министерство на туризма вече публикува трета версия на своите указания, като за хотелиерите все още не е ясно каква част от вписаните в тях изисквания са задължителни и каква - препоръчителни. Неяснота има и относно кои пазари ще изпълнят заявените преди епидемията чартъри и каква част от гостите ще са готови да отидат на ваканция с редица ограничения, породени от стремежа да не се разпространява болестта.

Самите туристи изпитват притеснения, както да пътуват далеч от дома, особено зад граница, така и да отсядат в големи хотели, обясниха туроператори. Затова за първа година от много време насам най-търсени и у нас и зад граница са не нощувките в големи луксозни комплекси, а настаняване в самостоятелни апартаменти или къщи за гости, в които можеш да отседнеш само със семейството си или близки приятели, обясниха от бранша.

Търсени остават и хотелите на първа линия, които предлагат добър продукт и клиентите ги познават от години, допълниха от бизнеса. Според представители на туристическия сектор в резултата на епидемията туристите ще станат по-взискателни към продукта, който получават.

В Слънчев бряг в момента работят само четири хотела. Очакваме, че след 1 юли ще отворят 50-60% от хотелите в комплекса, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик в курорта. В Бургас всички хотели работят, с изключение на Интерхотела, който още се ремонтира и реконструира основно.

“Прогноза за това какъв ще бъде летният сезон ще можем да направим около 20-25 юни. Засега няма никаква информация”, обясни пред “Труд” Иван Иванов, шеф на туристическата камара в Бургас.

Според справката, направена от туристическата камара в Бургас, през май, през летището в морския град са преминали едва 904 души, идващи от чужбина. За сравнение, през миналия май, те са били в пъти повече. Четирима от пристигналите 904 пасажери са били руснаци, а останалите - основно българи, работили във Великобритания. Концесионери и туроператори коментират, че това лято ще разчитат основно на българските туристи.

Междувременно от 1 юни Бургаският плаж вече е отворен. Има водно спасяване, медицински персонал, плажът е дезинфекциран. Някои от заведенията вече са отворени.

Голяма част от близо 70-те хотела на Златни пясъци са в готовност да отворят в периода от 15 юни до 1 юли.

“Точен брой не можем да съобщим, тъй като ситуацията е много динамична. Все още има неясноти, свързани с входящия туризъм и с тълкуването на така наречените меки мерки - препоръките за отваряне на местата за настаняване, които ще важат у нас след средата на юни”, каза пред “Труд” председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

Според него това лято няма да работят хотелите, които са разчитали само на руския пазар. Други се колебаели кога да открият сезона заради нестабилната политическа ситуация в Румъния и липсата до момента на обявен план за полетите от Германия.




Няма коментари:

Публикуване на коментар