Зима

Зима
Пролет

7 юни 2020 г.

Акробатичните номера на Ангелкова нямат край

Министърката с най-често исканата оставка продължава да оцелява по незнайно (или пък знайно) какви причини

Министърката на туризма Николина Ангелкова може спокойно да бъде отличена с приза „ненадминат акробат“ на родната политическа сцена.

Оцеляването й в управлението на държавата въпреки десетките поразии, които успя да сътвори в последните месеци, „аргументирани“ като стремеж да „подпомогне“ полузатрития от епидемията туризъм, си е направо  виртуозно.

За пореден път хората, за чийто бизнес тя „управлява“ поискаха оставката й преди дни. За последните два месеца за отстраняването й се обявиха  десетки туристически организации. Всички, без изключение - само с различни нюанси на изказа си, определиха решенията й като инфантилни.

Последния зов за помощ към правителството дойде от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол. В протестна подписка, адресирана до Министерския съвет, те настояват кабинетът да пресече възможността  туристическата началничка да продължава с инициативите си. Причините за недоволството на бранша са непоследователната политика в сферата на туризма и новите указания за работа на хотелите, които според тях са неприложими за малките обекти и къщите за гости.

В  документа, с който подопечните на Ангелкова чиновници дават новите указания за работа на хотелите се  предвижда  в почивните бази да има изолирани стаи за заразени с Covid-19.  А собствениците на хотели ги задължават да сключват договори с обществени перални, както и договори с медицински центрове. Поставят се и изисквания по отношение на  дезинфекцията на обектите, която трябва да се извършва  на всеки час.

Според  председателката  на  Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол Мария Рейзи, тези указания са абсолютно неприложими за малките хотели и къщи за гости, а те  на практика са основните почивни бази в курортните селища.

За Созопол се знае, че основно  туристите тук  са от Украйна, от Беларус и Молдова, а както е добре известно на този етап полетите от тези страни са спрени, а повечето направени резервации се прехвърлят за следващия туристически сезон.

Така, че от една страна браншът тук е ударен поради спецификата на бизнеса в района, а от друга са предявени изисквания,  които за малките хотели са повече от непосилни за изпълнение.

Както подозират хората от Сдружението, тези правила за работата на обектите са били сътворени от експертите  в министерството, но очевидно са били писани само с мисъл за големите хотели, без някой дори да се сети, че освен мастодонтите по родното крайбрежие, тук таме са  оцелели и малки туристически обекти, които особено в сегашната ситуация т българските туристи биха предпочели.

Но когато хората, които притежават пет-шест стаи в неголяма къща за гости  биват задължавани да отделят едно крило за евентуално заразените с COVID-19, тогава  каква част остава, за да  бъде отдавана на нормалната публика питат  представителите на малкия бизнес.

Да не говорим, че и до днес за всички, които са се впуснали в този бизнес  не е ясно кой ще поема издръжката на турист под карантина?  Ако да речем един турист е заплатил почивката си за 10 дни, а на осмия се окаже заразен и трябва да остане в „изолатора“ още 14 дни, кой ще се грижи за неговото обслужване и изхранване? Очевидно стопанинът на туристическия обект. Но дали ще бъде компенсиран по някакъв начин за това?!  Отговор липсва. 

Недомислиците в заповедите на министърката не се изчерпват само с това. А недоволството срещу нея е повсеместно.

Не е ясно и големите хотели как ще се справят с новите разпоредби на ведомството.

Вече усилено се говори, че стопаните на туристически обекти по цялото  Черноморие се колебаят дали изобщо да отворят през този сезон, тъй като туристи  я има, я няма, но проверяващи как се спазват  „изискванията“ на туристическата началничка , със сигурност ще има.

В най-големия ни морски курорт "Слънчев бряг" очакванията са едва между 5 и 10% от хотелите да посрещат туристи. Основно тази година курортите ни ще разчитат на посещенията на българи, а чужденци се очакват, когато границите бъдат отворени и  когато се възобновят полетите.

По Северното Черноморие, също не е ясно колко от хотелите ще отворят врати. Има обаче и ентусиасти, които ще рискуват, и затова са запретнали ръкави, за да подготвят базите си, съгласно изискванията - да има табели за дистанция, еднопосочни движения и задължително да се мери температурата на туристите още на входа.

Според Георги Николчев от Българската  асоциация на собствениците в туризма  няма никакъв смисъл големите хотели да отварят. Причината е, че резервациите са намалели драстично, но дори собственикът да рискува  да отвори, ако се появи дори един заразен турист, хотелиерът е  задължен  да смени целия персонал,  който е бил в контакт с него.  Как точно ще се случи това, при положение, че у нас отдавна е известно, че персоналът е кът?...

Да не говорим за  това как ще се спазва  разстоянието от два метра за гостите на хотелите, които отиват на закуска например. Както каза един от управителите  на голям хотел от Слънчев бряг, ако „строим“ туристите от нашия ресторант, опашката им ще стигне до Несебър, а те ще успеят да закусят ...но по обед.

Голямата гордост на Ангелкова, ще остане „пробивът“ й при концесионерите на плажовете. След като тя  „разпредели“ бреговата ивица по указание, част от тях са решили да върнат жеста . И така плажовете по Черноморието, които предлагат ползване на безплатни чадъри и шезлонги за активния летен сезон на 2020 г. са цели... 25 - от общо 132, гордо съобщиха от  Министерството на туризма.

Извън тях цените на плажните принадлежности на по-голямата част от останалите варират до 5 лева. Вярно е, че намалението е сериозно спрямо лятото на миналата година. В Златни пясъци например плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4, в Албена – по лев.

Има и няколко черноморски плажа, където  чадърите и шезлонгите ще се наемат срещу символичните 50 стотинки за ден.

От министерството обявиха, че  скоро ще бъде  готово и специално приложение, което ще показва в реално време каква е заетостта на плажните ивици, а също и цените. Не се знае колко пари е пръснала туристическата началничка за тази "екстра", която със сигурност е била възложена, като поръчка в "екстремна ситуация"...?!

Въпреки всичко  направено или  по-скоро оплескано  от Ангелкова и въпреки настояването от преди месец на 537 турoпeрaтoри и 32 нeпрaвитeлcтвeни oргaнизaции тя да бъде уволнена заради изключително закъснялата й реакция и липсата на каквито и да било виждания за изход от кризата, началникът й Борисов все още остава глух за призивите на бранша. Въпросът е докога?



Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар