Зима

Зима
Пролет

21 юли 2020 г.

България издейства двойно повече евро от ЕС, но по-малко спрямо съседите

Преди да получи България каквото и да е обаче, следват ключови преговори между Европейския съвет и Европейския парламент


В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти (с около 13,3 млрд. евро) повече  спрямо пакета за текущия период (2014-2020 г.).

Това съобщи Министерството на финансите по повод продължилото пет дни заседание на Европейския съвет със съгласие и окончателно споразумение по следващия дългосрочен бюджет и пакета за възстановяване.

Преди да получи каквото и да е обаче, следват ключови преговори между Европейския съвет и Европейския парламент. И двете страни обявиха готовност да започнат разговорите в най-кратки срокове.

В позицията на Европарламента се посочва, че институцията приветства решението за възстановителния фонд, но не подкрепя намаляването на дългосрочния бюджет на ЕС. Преговорният екип на ЕП настоява и за нови източници на приходи за Европейския съюз, което е от решаващо значение за справедливото погасяване на общия дълг, който ще бъде емитиран, за да се финансира пакетът за възстановяване. В позицията има и изрично настояване за гаранции за въвеждане на принципа евросредства срещу спазването на върховенството на закона.

Все пак според предварителните изчисления на финансовото министерство страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", като според финалното споразумение по-голямата част от тях - 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства.  Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16.7 млрд. евро.

"България успя да отстои ключовите си интереси и да излезе от преговорите с повишен национален пакет по приоритетната за страната Кохезионната политика, като бе договорен национален пакет, надвишаващ с 597 млн. евро този от настоящия програмен период. По този начин България е сред малцината, които ще получат увеличение и то в максимален размер от 7%", заявяват от МФ, цитирани от Banker.bg.

Румъния и Гърция - още по-доволни

Срещата на върха на ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха на ЕС.

"Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис.

Румъния ще получи внушителната сума от 79,9 милиарда евро за европейски проекти, съобщи румънският президент Клаус Йоханис след заседанието в Брюксел, на което беше постигнато споразумение за пакета за икономическо възстановяване.

"Това е много важно споразумение за Румъния. След много сложни дискусии, след много сложни преговори, след четири дни и четири нощи преговаряне постигнахме за Румъния една внушителна сума - 79,9 милиарда евро - за европейски проекти", заяви Йоханис.

Няма коментари:

Публикуване на коментар