Зима

Зима
Пролет

12 юли 2020 г.

Това ли са "гнилите ябълки"?!

Съдебната къщичка е почти стерилна, щом арестуваха висш магистрат за спречкване в болница

"Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор! Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!"

Туитът на главния прокурор Иван Гешев е като за грандиозен антикорупционен удар. И в него има нещо грандиозно - арестът на висш магистрат. При това точно от най-горния етаж на "къщичката", ръководена от Гешев - Върховната касационна прокуратура. Извън тези факти всичко е лъжа и измама.

Белезниците около китките на прокурор Георги Асенов щракнаха след спречкване в плевенската болница „Гeopги Cтpaнcĸи“, където завел тъста си за очна операция. Охраната отказала обаче да допусне придружител на 74-годишния човек, който да му внесе багажа. С аргумента за въведените противоепидемични мерки гардовете препречили пътя на Асенов, жена му и сестра й - дъщери на постъпващия полусляп пациент. Последвала разправия с изваждане на прокурорската карта и физически сблъсък.

Това твърдят от прокуратурата, която поиска задържане под стража за проявено хулиганство. Съдът отказа обаче да наложи на обвиняемия прокурор каквато и да било мярка за неотклонение - с мотива, че разследването е водено едностранно с прилагане на двойни стандарти. В отговор Гешев предложи на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Асенов да бъде отстранен от длъжност, а отказът на съда да го задържи ще бъде протестиран. Каквото и да извадят обаче от случката, това чистене на къщичката кънти на кухо.

Първо, защото може да са го нагласили. През 2012 г. Георги Асенов беше кандидат за член на ВСС, изказа смели идеи и... не беше избран. Πocлe се кандидатира за oĸpъжeн пpoĸypop нa Πлeвeн и концепцията му впечатли с разбирането, че „нe cмe ĸoмaнднo-aдминиcтpaтивнa eдиницa - щoм нaчaлниĸът ти ĸaжe, дa гo нaпpaвиш!“ Toгaвaшният шеф на държавното обвинение Coтиp Цaцapoв оцени кандидата като "дoбъp пpoфecиoнaлиcт, нo мaлĸo пo-eмoциoнaлeн", и Асенов отново загуби.

Това ли е борбата с "гнилите ябълки" в съдебната система, заради които сме на дъното по всички европоказатели?! Няма ли поръчкови магистрати, чийто корупционен ангажимент личи още с първите им действия по делото?!  Какви ги свърши досега създаденото от Цацаров през 2015 г. специализирано антикорупционно звено, с което прокуратурата, МВР и ДАНС трябваше да разследват именно магистрати в отговор на прословутия румънски модел, от които панически бягат?! Къде са делата за търговия с имоти, пари и влияние в системата?!

В резюме: има ли друга къщичка в Европа, която след толкова чистене да продължава да вони на блато?! Дотам, че управляващите ни поднесоха преди месец новината, че мониторингът над правосъдието паднал. Е, в един документ от Брюксел пишело, че сме изпълнили всички препоръки по съдебната реформа, борбата с корупцията и върховенството на закона, а в друг - че нищо подобно не се е случило.

Въпрос на стандарти, в случая - двойни.

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар