Зима

Зима
Пролет

12 юли 2020 г.

Това са хора насилници. И не ме питайте какво ще правя после

Омразата, която се носи от това правителство, раздразнението, погнусата, която изпитват министрите към нас, е смайваща...


Аз съм много просто устроена жена, скъпи приятели, и протестирам.

Не съм некой гръмовержец на мисълта да запреда една къделя от аргументи защо не трябва да правя нещо. Аз отивам на площада, защото това, което се случва в управлението от години, има нужда от адресиране. Толкова е просто.

На нас, обаче, не ни било ясно, видиш ли, кой стои зад протеста, кой дърпа конците, кой щял да се възползва от резултатите му и най-паче, какво си въобразяваме ние, че ще стане, ако протестът бъде успешен.

Всичко това ми напомня за риториката на домашното насилие. В един момент жената просто не издържа все да я бият и решава да се махне, да заведе дело, да каже на целия свят истината за това, което ѝ се случва.

Да адресира проблема тук и сега.

И отнейде се появяват куп умници, които започват:

"Е, ти сега къде ще отидеш? Няма да успееш сама да се справиш. Мислила ли си го?"

"Ти сигурна ли си, че не си го просиш сама? Пробва ли да си по-любезна?'

"Лъжеш"

"Ами децата? Без баща ли ще израснат? Ще им съсипеш живота."

"Следващият ще е същият."

И много жени се отказват, защото умниците звучат много умно.
Но има една част, дето просто го издебват, докато е в банята, пъхат 20 лева в гащите, както са по пижама, грабват детето и отиват в полицията.

Не ме питайте кой дирижира протеста, не ми обяснявайте, че не знам какво ще дойде после. Не ми философствайте.

Има проблем. Проблемът е, че правителството с корупционните си практики, унищожени стотици бизнеси, вилнееща прокуратура без никакъв контрол, одържавяване на лотарии, горива и каквото ви хрумне, ви насилва всеки ден.

И ако се съмнявате, че това е насилие, чуйте ги всичките. Чуйте им думите. Какви сме тулупи, маргинали и неблагодарници Как сме купени, платени, жалки и недостойни да ни управляват те. Омразата, която се носи от това правителство, раздразнението, погнусата, която изпитват министрите към нас, е смайваща.

Това са хора насилници. И не ме питайте какво ще правя после.
Няма жена, избягала от насилник, която да е казала след години:  "Еееее, да бях помислила по-добре и да бях останала да пробвам още две години."


Елисавета Белобрадова

Няма коментари:

Публикуване на коментар