Зима

Зима
Пролет

20 юли 2020 г.

Илинден е!

Пророк Илия е един от най-великите християнски светии


На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

На 20 юли се чества също денят на Илинденско-преображенското въстание.

Илия е еврейски пророк от ІХ век пр.Хр., живял в Древния Израел. За него е писано в Стария завет (Юдейската Библия), Новият завет, Талмуда и Корана, също така е герой от фолклора на различни народи, включително и българския.

Когато Исус Христос и Йоан Кръстител са проповядвали, някои юдеи са ги мислели за завърналият се Илия. За християните Йоан Кръстител не е самият Илия, а е продължител на делото му. Също така, Илия и Мойсей се явяват на Христос в Деня на Преображението.

Последно пророк Илия се споменава в Евангелията след последните думи на Христос, когато стоящите пред кръста мислели, че Исус го вика на помощ.

Пророк Илия е един от най-великите християнски светии.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги, предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия.

20 юли е и професионален празник на пивоварите. Определен е за такъв с решение на Управителния съвет на Съюза на пивоварите през 1996 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар