Зима

Зима
Пролет

3 юли 2020 г.

Всеки гази, където намери

Премиерът предложи на екоминистъра да преговаря със зелените на чай

Въпреки усилията на правителството да убеди природозащитниците, че дава мило и драго за българската природа, някак не му се получава.

А и как екоактивистите да повярват на министри и депутати, след като бетон се лее наред, строят се дали подпорни стени, дали хотели, а и багери тръгнаха по планините с уж благородна цел.

Следващият зелен протест ще е на 7 юли, предупредиха представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Това ще е поредната демонстрация срещу подготвяните промени в Закона за биологичното разнообразие, които предвиждат актуализация на обхвата на мрежата "Натура 2000". Измененията са внесени от "Обединени патриоти" още по времето на бившия екоминистър Нено Димов и биха дали повече правомощия на Министерството на околната среда и водите да променя зоните от "Натура 2000", без да се съобразява със становището на учените.

След организираната от едноименната парламентарна комисия дискусия с участието на природозащитници напрежението не само че не беше потушено, но и се засили.

Доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей подчерта, че научният подход трябва да бъде определящ и водещ при опазването на биологичното разнообразие в България. В противен случай страната ни ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.

Опонира му друг участник, представил се като собственик на земя и заговори за имотни терористи. Междувременно представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи напуснаха обсъждането.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който в момента е двигател на новия подход към "Натура 200", пък в типично свой стил отбеляза, че едва ли не само в България имало 35% защитени територии, "в най-бедната в икономически аспект държава в Европейския съюз".

Председателят на комисията Ивелина Василева от ГЕРБ обаче удобно се измъкна от създалата се ситуация. Тя съобщи, че партията на Бойко Борисов нямало да подкрепи предложението на Симеонов на второ четене в пленарната зала и коалиционният партньор бил уведомен за това.

Да предводителят на НФСБ отново е ядосан на ГЕРБ. Той смята, че всичко е предначертано. "Зелената хунта" подготвяла национализация и ни връщала във времето на ранния болшевизъм, а собствениците нямало да могат да се разпореждат със земите си.

Да се разплачеш!

Не стигат цирковете с "Натура 2000" и строежа на т.нар. подпорна стена на плажа Алепу, която много прилича на хотел, ами и багер се появи край Седемте рилски езера. Директорът на Националния парк "Рила" Красимир Андонов надлежно обясни, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. Основните пътеки трябвало да бъдат покрити с чакъл и да се поставят прегради от дърво, защото са ерозирали заради прекомерния туристически поток. Ама, като ни е подпукала тази ерозия отвсякъде, докъде ли ще стигнем?

"Така се започва. Първо чакъл, после асфалт и след това капанчета и кебапчийници", възмутиха се потребители в социалните мрежи. И са абсолютно прави - ако не са кебапчийници, ще са я къщи за гости, я подпорна стена със стаи и прозорци.

Впрочем и този път като в театрална постановка премиерът Бойко Борисов светкавично излезе на сцената и лично се зае да оправи кашата. По негово нареждане вицепремиерът Томислав Дончев изпратил писмо до екоминистъра Емил Димитров (бел.ред. може би е бил в далечна чужбина) да бъдат спрени всички действия в планината. И, по утвърдила се вече у нас управленска практика, Министерството на околната среда и водите побърза да съобщи, че изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" се прекратява за извършване на проверки.

Това е положението. Не са ли проучвани нещата преди да тръгнат багерите, не са ли проверени, кой е дал благословията...? После ще видим, а засега министър за всеки случай е издал заповед до ръководството на Националния парк да преустанови всички дейности по проекта, финансиран с европейски средства по оперативната програма "Околна среда".

Димитров изглежда доста се засегна от намесата на премиера. По време на редовното правителствено заседание той обеща да замрази начинанието, а "по-достойните след него" да се оправяли. По думите му всичко това се правело, за да се опази природата. Щяло да има пътеки, а не всеки да "гази, където намери".

Меко казано, странна логика. Хубавото на природата е, че не върви с багери и министри, не й отиват нито бетон, нито подпорни стени - хотели. И изобщо, защо нашите министри заедно с началника си имат едно по-особено отношение към даденото ни от господ и са така силно привързани към цимента?

Та дори и тези на околната среда и водите?

Разбира се, отговорът пак го дава лично министър - председателят. Според него с природозащитниците можело да се поговори с "разбираем тон, на по чай". За проекта на Седемте рилски езера са дадени пари. И щом като са дадени, не трябва да се замразява. Да, багерите дразнели хората, ама едва ли не министърът бил длъжен да се разбере с тях, да намери подход, да оправи нещата. Ако подбудите са добронамерени, имало начини и инструменти да се направи така, че да не дразни почитателите на природата.

Дали Борисов, Димитров, Симеонов и останалите патриоти и по-малко патриоти са сред тези почитатели? Или важното е да се усвоят парите?

Правителството подписва, обещава, възлага изпълнението на проекти... Като стане гаф, го отнася някой чиновник. Ако шумът е повечко - го отнася министър. А Бойко Борисов демонстрира как бързо се справя с напрежението, сякаш самият той няма нищо общо с предизвикването му. Той учи министрите как да водят преговори. Показва им как на всеки трябва да се угоди. Възможно ли е обаче това?

При всички случаи сега ще е интересно да проследим как изпадналият в неудобно положение Емил Димитров ще убеди природозащитниците, че в Националния парк "Рила", край чистите езера, багери трябва да отъпкват пътеки и да се засипва чакъл, та не всеки да "гази, където намери".


"Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони. Стремежът е така да се осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания в Европа.

Европейският съюз има силно законодателство за опазване на природата. В обхвата на "Натура 2000“ попадат 26 000 защитени зони, които заемат една пета от сухоземната територия на ЕС. Тя е най-голямата по рода си в света.

Местата, влизащи в екологичната мрежа, се определят в съответствие с две основни за опазването на околната среда директиви на общността – Директива 92/43 за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна  и Директива 2009/147 за опазване на дивите птици. Двете са отразени в българското законодателство чрез Закона за биологичното разнообразие.

Мрежата носи значителни икономически ползи - на стойност между 200 и 300 млрд. евро на година или между 2 и 3 % от брутния вътрешен продукт на Съюза.


Бетина Мутишева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар