Зима

Зима
Пролет

30 юли 2020 г.

Румен Радев: Готов съм със служебно правителство

„Не виждам сила, която може да се противопостави на протестите. Затова отново призовавам Борисов и Гешев да си подадат оставките.”
 

"Готов съм със служебно правителство."

Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по отличаването на най-големите компании за 2019 "Капитал 100".

Държавният глава коментира и решението на Конституционния съд дали действащ президент може да бъде разследван. "Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни", посочи той. "За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност", допълни Радев.

Държавният глава коментира и протестите. Според него те "отварят пътя към бъдещето на България". В коментар на новия запис, в който глас, приличащ на Борисовия, обижда държавния глава и протестиращите, президентът каза: "Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор". 


Според държавния глава призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго. По думите му упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата.

„Не виждам сила, която може да се противопостави на протестите. Затова отново призовавам Борисов и Гешев да си подадат оставките”, подчерта президентът. Според него няма друг изход от ситуацията.

„Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър-председател гази законите и Конституцията, какво очаквате от гражданите. Хората са на площадите, скандират "Мутри вън!", посочи Радев в коментар на блокадите на ключови кръстовища от протестиращите.

"Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. Дали съм готов, да готов съм. Моята професия изисква да съм готов. Готов съм със служебен кабинет. Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари", посочи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар