Зима

Зима
Пролет

16 юли 2020 г.

Управляващите заявиха, че остават до завършване на мандата

За да се запази правителството, ще се правят кадрови промени


Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършване на мандата, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти.

За да се запази правителството, ще се правят кадрови промени. "Решихме, че най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – отхвърлянето и обсъждането на вота на недоверие, внесен от БСП", обясни Валери Симеонов.

По думите му кадрови промени в кабинета ще се обсъждат след отхвърляне на вота на недоверие в парламента. В сряда премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на вътрешните работи Младен Маринов. И тримата заявиха готовност днес да се разделят с постовете си в кабинета.

Премиерът заяви, че министрите, които се очаква да отстрани, са свършили много работа, но имената им се привързват с ДПС и депутата Делян Пеевски с любезното съдействие на "градската десница".

"И всичко това с много добре подбрана тактика в обществото се привързват към Делян Пеевски и ДПС с много любезното съдействие на хора от така наречената „градска десница, които от вчерашните смс-и и разговори, които прочетохме, се управляват през „Фейсбук“. Беше странно. Единият ден тичат на „Росенец“, бързо се прибират, на другия ден тичат пред МВР – бързо се прибират, на третия ден тичат на Хотел „Берлин“ пият кафе и с и отиват и проблемът за тях е приключил", каза още Бойко Борисов, цитиран от Banker.bg.

По думите му на коалиционния съвет се е стигнало до решение за мобилизация на партиите в управляващата коалиция за преодоляване на вота на недоверие. "Най-гротескно е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие, не видях мотиви, те са просто изсмукани от пръстите", коментира министър-председателят.

Той подчерта, че идват тежки времена и не си представя България да бъде управлявана от някои от лицата на протеста, защото те вече са имали шанса да го направят и се е видяло какви са техните възможности.

Дебатите по петия вот на недоверие срещу кабинета ще се проведат на 20 юли. Няколко дни по-късно ще е гласуването. Засега БСП се ползва с подкрепата на ДПС, но за да бъде успешен вотът са необходими гласовете на "Воля" на Веселин Марешки и независимите депутати.

"Служебно правителство - абсурд. Тогава протестът ще се замени с наш протест. Защото на този незрял президент, Шиши му уреди кабинета. Защо нямаше тогава протести? Не чух тогава въпроси и от Христо Иванов. Върнете се назад и вижте кабинетите! Това не ви ли интересува, не е ли зависимост?", коментира още Борисов.

Той отново се позова на публикуваните от прокуратурата СРС-та с Васил Божков, като изтъкна, че се е видяло мафията кого управлява и как иска да управлява държавата със СМС-и.

"Когато моите областни ръководители и партията ми поискат действия, аз ги привеждам в изпълнение. За това съм поискал оставките от името на ГЕРБ на тези министри, не, че са лоши, а са сочени с пръст", настоя министър-председателят.

Ако не се стигне до предсрочни избори, редовният парламентарен вот ще се проведе през март 2021 година.

В четвъртък в градове от цялата страна ще се проведе пореден протест с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар