Зима

Зима
Пролет

29 юли 2020 г.

Наказателна процедура грози България заради ДДС подаръци

ДДС е изключително важен, тъй като осигурява над 40% от данъчните приходи в бюджета на страната


Две мерки, рекламирани от правителството като антикризисни, може да въвлекат България в наказателна процедура за нарушения на европейското законодателство.

Става дума за ДДС намаления в туристическия бранш, които бяха одобрени в сряда от Комисията по бюджет и финанси.

Комисията одобри лансираното от управляващото мнозинство намаляване на ставката за туроператорите, както и за виното и бирата в заведенията.

"Миналият път когато имаше подобно предложение не го приехме именно, защото противоречи на директивата, с която се забранява да се намалява ставката върху маржа на туроператорите. То продължава да противоречи и сега, и предполагам, че ще бъде стартирана наказателна процедура, но предстои да видим", обясни председателката на бюджетната комисията Менда Стоянова, която последователно се противопоставя на всички данъчни подаръци за туристическия бранш.

Бившият заместник-министър на финансите Людмила Елкова също каза, че се задава наказателна процедура срещу страната ни, тъй като понижаването на ДДС на бирата и виното противоречи на европейската директива по линия на алкохола. „В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип“, коментира Елкова, цитирана от Banker.bg.

Втора порция отстъпки

Данък добавена стойност е изключително важен, тъй като осигурява над 40% от данъчните приходи в бюджета на страната. Въпреки това от 1 юли започна да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9 % за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г.

Основен упрек срещу тези мерки е, че цените за българските граждани няма да намалеят, а за бюджета ще има определена загуба. С колкото точно ще бъде ощетена държавната хазна ще стане ясно на есен, когато се изготвя финансовата рамка за следващата година.

Отражения върху хазната

И сега обаче кризата започва да дава отражения върху приходите в хазната. Данъчните и неданъчните приходи по консолидираната фискална програма към май 2020 г. се свиват с 1.463 млрд. лева. Данъчните постъпления и приходите от осигурителни вноски намаляват с 416 млн. лева за година. Конкретно, при приходите от ДДС има със 70 млн. лв., като постъпленията от този данък са 3.728 млрд. лева.

Още под ръководството на бившия министър Владислав Горанов финансовото ведомство пресметна, че по-ниският данък за ресторантьорите ще коства на бюджета 150 млн. лева. Тогава аргументът на премиера Бойко Борисов за тези ходове бе, че те са плод на политическо решение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар