Зима

Зима
Пролет

25 август 2020 г.

Евгений Дайнов: Контрапротестът се опира върху властта и затова е агресивно явление

ДПС функционира не като партия, а като корпорация, затова има корпоративни тайни и не се знае какво всъщност искат
 

"Контрапротестът се опира върху властта и затова е агресивно явление."

Това заяви пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с опита на контрапротестиращи вчера да премахнат част от палатките пред Ректората на Софийския университет.

По думите му блокирането на кръстовища в София е старо протестно явление:

"Това е стандартна софийска процедура от началото на 1990-а година. Това е начинът, по който хората показват гражданско неподчинение. Ще има спорове доколко е правилно, но като си казал, че си граждански неподчинен, ти заявяваш, че нарушаваш някакви правила, иначе нямаше да е неподчинение".

Проф. Дайнов коментира, че когато протестите са автентични, дори и да се срещнат демонстрации с различни политически пристрастия, както през 90-те години "сини" и "червени", няма опасност от насилие:

"Спомнете си, имаше размяна на реплики, но насилие не е имало. Контрапротестиращите не са с автентични позиции, а са провокация от страна на властта".

Предложението на ГЕРБ за нова Конституция проф. Дайнов определи като чудовищна провокация:

"Това е възможност за счупване на държавата, властта да счупи държавата, опитвайки се да нахлузи своя Конституция върху едно общество, което не иска тази власт".

Според него "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС отново ще искат "да си качат цената" по време на консултациите с ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция:

"Воля" ще получат каквото искат и ще се подредят до ГЕРБ, но не виждам какво печели ДПС от хлътването в целия хаос на конституционно правене, когато обществото не иска нова Конституция. Там ще бъде интересно". 


По думите на проф. Дайнов ДПС функционира не като партия, а като корпорация, затова има корпоративни тайни и не се знае какво всъщност искат.

Политологът изказа очакване за ескалация на провокациите от страна на властта и на нейните контрапротести. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар