Зима

Зима
Пролет

29 август 2020 г.

В енергетиката всичко е цветя и теменужки

Участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на bTV тази седмица може да бъде определено като висш пилотаж в изкривяването на факти и прикриване на истината.


Първо, министър Петкова определи като безспорен и ключов успех участието на България в терминала за втечнен газ на "Александруполис". 


На практика дори терминалът да беше изцяло гръцки, България пак можеше да си купува газ от него - "Булгаргаз" например е резервирал 500 млн. куб.м на година в търга за обвързващи оферти. По-скоро включването в проекта имаше за цел да зарадва САЩ и да покаже, че страната не е изцяло в орбитата на Русия.

Близостта с управляваната от Путин държава обаче прозира от строежа на т.нар. Балкански поток, за който Петкова твърди, че се различава коренно от "Турски поток 2", но и САЩ, и Турция, и Сърбия го възприемат като продължение на руския проект. "Не говорим за никакъв монопол по този газопровод", казва още енергийният министър. А само секунди преди това самата тя призна, че 90% от входа и 78% от изхода му е резервиран от "Газпром".

Друга манипулация е твърдението, че от края на тази година в България започва да влиза по 1 млрд. куб. м. азерски газ. Договор наистина има, но тепърва по него ще се водят преговори, а за да влезе наистина газът, е нужно изграждането на газовата връзка с Гърция. Тя обаче се бави за разлика от обслужващия руските интереси газопровод от турската до сръбската граница.

По повод оставката на директора на БЕХ Жаклен Коен министър Петкова защити тезата, че причините са лични, с думите: "Не е имало абсолютно никакъв проблем в работата на Коен." Само че още при назначението му през миналата година възникна международен скандал, който едва не остави без финансиране газовата връзка с Гърция. За да се избегне това, бе направена извънредна промяна в правилника на БЕХ и на Коен буквално му бяха отнети правата да взима каквито и да било решения за този проект. През май тази година пък в качеството си на директор на енергийния холдинг Коен се опита да забави връщането на парите от намалената цена на природния газ, а в края на юли блокираше и издаването на банкова гаранция по договора за азерския газ.

Петкова каза още, че не знае Коен да има нещо общо с "Мултигруп", но фирмените регистри показват точно обратното и в медиите многократно са описвани.

А обяснението ѝ, че след като го е уволнила през 2016 г. през 2019 г. го е назначила отново в БЕХ заради големия му опит в българската енергетика, издиша напълно. Истината е, че той се появява на сцената за първи път през 2013 г., когато бе назначен в борда на АЕЦ "Козлодуй" от правителството на Пламен Орешарски и трите години престой не го правят опитен професионалист.



Няма коментари:

Публикуване на коментар