Зима

Зима
Пролет

15 август 2020 г.

Краде се като за последно

Усещането е, че шумът от протестите заглушава поредните пладнешки грабежи...
 

Правата логика е да мислиш, че управленската мафия би трябвало да се сапикяса от уличното недоволство. 


Кривата логика обаче доказва, че крадците на и около държавната софра сапикясване нямат. Не знам как Отровното трио мисли да изпълни заявката си за разнообразяване на протестите и съм наясно със страховете на шайката да не се "накървавят". Мисълта ми е, че "уважението" й към правото на мирни демонстрации е просто маскировка на "правото" им демонстративно да крадат.  

Столична община платила за "високотехнологични" градски тоалетни цена от 17 600 евро на квадратен метър. И макар посочената в договора площ 11 кв. м. е клюмнала на скромните 8 квадрата, две от тези драгоценни придобивки още не работят. Да, кражбата е станала преди протестите, но пък отговорните общинари, начело с кмета Йорданка Фандъкова, продължават да се крият. От миризмата става ясно, че неизползваните тоалетните са все пак използвани. Същото се отнася и за новите контейнери за отпадъци на цена от 9000 лева бройката. А общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков зове "обществото да свикне със скъпоструващата публична архитектура".

С първата копка на строежа на Контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера" в Националния парк "Рила" пък стана ясно, че стойността на двуетажната постройка без сутерен ще е поне половин милион лева. От министерството на Ревизоро обясняват, че изграждането на центъра е заради големия интерес и увеличения брой на посетителите в района.

Това са само две-три "дреболии", които бледнеят пред десетките и стотици милиони, с които нарастват цените на големите проекти (заради едната корупция), пред кражбите чрез кредити от Българската банка за развитие, пред несъстоятелността на КТБ и безбройните арогантни откази на държавата да защити публичния финансов интерес. Но пък са повод пак да питаме - "Какво общо имат интересът към планината и естествените нужди с грабежа на публични средства?" И... премиерът Бойко Борисов пак да ни отговори с канонада от нови бюджетни милиони, които той лично (има си хас!) раздава.

Затова, при всичките ни резерви за неговата достоверност, приемаме като напълно правдоподобно изтеклото в медиите анонимно писмо на "родолюбив български журналист" от БиТиВи. Може и да не е проверено, но звучи толкова истински. Актуалният с темата "Маджо" ексдепутат Димитър Ламбовски искал да разкрие на живо в сутрешния блок с документи и аудиозапис изключително тежка корупционна схема с участието на Борисов, Пеевски и бившия шеф на Комисията по финансов надзор и на ББР Стоян Мавродиев.

"За съжаление, непосредствено преди предаването в БиТиВи бяхме информирани от Димитър Ламбовски, че е подложен на страхотен натиск от страна на Стоян Мавродиев да не участва в това предаване, като дори в натиска срещу Ламбовски е бил включен и Младен Михалев-Маджо, както и е имало обаждане и от Бойко Борисов, поради което Ламбовски се страхувал изключително много да разказва пред медиите за този случай". 


А става въпрос за купени от Мавродиев - чрез подставена кипърска офшорка - две луксозни къщи (всяка от тях с площ от над 500 кв. метра и двор от 3.5 декара) в южната част на Халкидики. Цената от "по 2-2.5 млн. евро" за всяка дошла от... познайте от КОЙ - като отплата за проспаното от Борисов и Мавродиев разграбване на КТБ.

Да, непроверено е и може и да не е вярно. Ако е манипулация или Ламбовски лъже - ще прощавате. Но пък какво чак толкова да не му е вярното? Очакваме главният прокурор Иван Гешев да разпореди проверка относно самоличността на журналиста и автентичността на писмото. 


Но за истинността на съдържанието проверка не чакайте.

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар