Зима

Зима
Пролет

16 септември 2020 г.

Русия зададе девет въпроса на ЕС относно обвиненията за Навални

Какъв е смисълът руските власти да тровят Навални, имайки предвид, че нивото на неговата популярност едва достига 2%?  

 

Постоянното представителство на Русия към Европейския съюз зададе на членовете на Европейския парламент и институциите на ЕС девет въпроса по обвиненията на Запада срещу Москва заради инцидента с Алексей Навални, посочвайки основните несъответствия във версията за неговото отравяне. 

Това се казва в коментар, публикуван във вторник на сайта на руската мисия към ЕС. Както съобщиха на ТАСС от постоянната мисия, „преди това този документ беше изпратен до Европейския парламент“. "Той е адресиран до депутатите от ЕП и по-широката европейска общественост", заявиха от мисията.

„През последните седмици станахме свидетели на бързо набираща скорост информационна кампания както в официалните кръгове на ЕС, така и в медиите около инцидента, станал с руския активист и блогър Алексей Навални на 20 август 2020 г.“, се казва в коментара.
„Тъй като не сме експерти по токсикология, смятаме за необходимо да обърнем внимание на многобройните несъответствия в този случай. В контекста на дебатите в Европейския парламент по тази тема, призоваваме официалните лица от ЕС и депутатите от Европейския парламент да разгледат някои от нашите въпроси“. По-нататък документът изброява девет въпроса, които не намират никакво обяснение в западната версия за отравянето на Навални.

„Има ли някакъв рационален смисъл руските власти да тровят Алексей Навални с бойно нервно-паралитично вещество, попадащо в Конвенцията за забрана на химическите оръжия, в руски град с население от половин милион души, а след това да положат всички усилия да го спасят и да го изпратят на лечение в Германия, за да бъде идентифициран там този "Новичок"?

Какъв е смисълът руските власти да тровят Навални, имайки предвид, че нивото на неговата популярност едва достига 2 процента, според проведеното през юли проучване на Центъра "Левада" - независима неправителствена социологическа организация (която има статут на чуждестранен агент в Русия - бел. ТАСС?), - гласят първите два въпроса на руската страна.

"Защо властите в Германия проявяват такава съпротива в отговор на молбата да предоставят на компетентните органи на Руската федерация резултатите от токсикологочните анализи, проведени в специализирана лаборатория на германските въоръжени сили, или просто да ги публикуват, ако Берлин е толкова уверен, че г-н Навални е бил отровен" - интересуват се в мисията и припомнят, че официалното искане на Генералната прокуратура на Руската федерация е било изпратено до ръководството на Федерална република Германия още на 27 август и след многобройни отлагания германските власти отговориха с пълен отказ, позовавайки се на "поверителност на информацията".

Къде са уликите?

Както обръща внимание Постоянното представителство в четвъртия си въпрос, изисквайки от Русия "щателно и прозрачно разследване", западните политици повтарят, че "всички улики се намират някъде в Сибир". "Съвпадение ли е тогава, че някои лица, които придружаваха Навални по време на пътуването му в Сибир, бързо напуснаха Русия и излетяха за Германия веднага след инцидента?" - отбелязват руските дипломати.

"Защо германските лекари в болницата "Шарите" отказват професионален диалог с руските си колеги, въпреки очевидните несъответствия между симптомите на г-н Навални, токсикологичните анализи и диагнозата? - питат в руската мисия. В същия пети въпрос Постоянното представителство напомня, че Германия е отхвърлила предложението на руските лекари за създаване на съвместна независима група за проучване на клиничния случай на Навални.

"Защо (Западът) постоянно заявява, че само СССР и Русия са разработвали нервно-паралитични вещества, принадлежащи към групата "Новичок", забравяйки, че в продължение на много години специалистите на държавите от НАТО създаваха и усъвършенстваха вещества от тази група? Така например, само в САЩ бяха издадени над 150 патента за бойни отровни вещества от тази група", припомня шестият въпрос.

"Защо г-н Навални пристигна в Берлин и бе ескортиран до болницата "Шарите" от полицията и спецслужбите и защо бяха засилени мерките за сигурност в болницата много преди да бъде обявено идентифицирането на "Новичок", означава ли това, че в Берлин предварително са знаели нещо, което не знаеха в Омск?" - питат от мисията, добавяйки, че в Омската болницата са били проведени 60 биохимични теста и нито един от тях не е показал признаци на отравяне.

В осмия въпрос руските дипломати обръщат внимание на бутилката с вода, в която, както твърди Германия, са били открити следи от отрова: "Нито една камера за наблюдения не е записала как Навални пие от подобна бутилка на летището в Томск (преди полета). Ако той е пил вода от тази бутилка по-рано или на борда на самолета, как тази бутилка е попаднала в Берлин?".

В деветия въпрос постоянното представителство на Русия пита защо "нито един германски токсиколог, нито военен, нито цивилен, нито лекарите от "Шарите", не са направили професионално заключение по този случай, както направиха лекарите в Омск". Руската мисия посочва също, че всяко позоваване на необходимостта от съгласието на пациента за разгласяване на медицинските му данни, не се връзва с политическите изявления, които бяха направени, докато Навални все още беше в кома.

 

ТАСС, превод от руски: Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар