Зима

Зима
Пролет

1 септември 2020 г.

Дистанцираните от политиката млади българи откриха как да си обяснят безсмислието ѝ

Ако още едно поколение потъне в разочарование, това ще бъде отчайващо за българската демокрация
 

Дистанцираните от политиката млади българи откриха как да си обяснят безсмислието ѝ - с мемета.

Така разказва за протестите в България текст на британското издание The Calvert Journal, което се определя като "гид към съвременната култура на Новия изток: Източна Европа, Балканите, Русия и Централна Азия".

"Българската политика има възрастов проблем. Участието на младите пропадна след 2013 г.: на местните избори в София през 2019 г., само 11% от хората на възраст под 30 г. отидоха до избирателите секции", започва статията. "Но 2020 г. промени нещата. Младите българи откриха нов начин да общуват и да изразяват недоволството си: мемета."

Картинките с кратък сатиричен текст са "перфектният инструмент да бъде осмислена една безсмислена система на управление. Политиката в България е сложна и объркана, изпълнена с олигарси и компании със съмнителни собственици и финансиране. Всичко това допринася за неактивността на младите хора в политиката. Меметата и сатирата показват и кристализират тези абсурди", пише изданието, цитирано от Dnevnik.bg.

"Наивно е да се мисли, че младите хора ходят на протести, просто за да гледат изкуство. Меметата не са причината те да са на улицата, но определено подпомогнаха началото на процеса. Сега най-голямото предизвикателство е да се запази инерцията. Меметата и протестите мобилизираха младежите, но не може да се очаква да продължат така и занапред. А ако още едно поколение потъне в разочарование, това ще бъде отчайващо за българската демокрация."


Няма коментари:

Публикуване на коментар