Зима

Зима
Пролет

1 септември 2020 г.

Не е лесно да си политически пумпал

Аптечно-петролният бос Марешки и хората му ту са опозиция, ту са патерица на управляващите, ту нагазват в територията на патриотите...
 

Вече четвърта година Веселин Марешки и народните представители от неговата партия „Воля“ търкат парламентарните банки, но така и не можаха да намерят мястото си в политическия спектър. 


Това е поредната формация, функция на своя лидер, без идеология, без ясна визия за развитието на страната, дори без мнение по редица важни въпроси. Тя ту е опозиция, ту е патерица на  управляващите, ту нагазва в територията на патриотите, ту се държи като несистемен играч.

В началото на това управление Марешки, който набързо сформира партия от своите подчинени, служители и партньори, и с популистки лозунги успя да влезе в парламента, се надяваше да бъде поканен в коалицията и дори да получи пост в новия кабинет. Това не се случи и той се обяви за опозиция на ГЕРБ. Същевременно обаче не искаше да застава рамо до рамо с БСП, т.е. да бъде заедно с комунистите. Затова възприе странна тактика – на думи е опозиция, на дело гласува с управляващите. А когато не знае какво да направи, просто се изхлузва от пленарната зала заедно с депутатите си или гласува с тях "въздържал се". С тази тактика „Воля“ помогна на управляващото мнозинство не веднъж и дваж да прокара лобистките си интереси.

Ходенето по въже е трудна работа и не е за всеки. Неумелите въжеиграчи или падат, или смешно се клатят наляво-надясно, опитвайки се да запазят равновесие. Марешки е като вторите. Още не е паднал, но на изборите, когато и да са те, и това ще стане. И той го знае, само че няма голям избор - бизнесът му зависи от благоволението на сегашните управници. Прокуратурата, начело с Иван Гешев, го държи със заведените срещу него дела и досъдебни производства. Почти от началото на мандата на този парламент Марешки и още двама от депутатите му – Пламен Христов и Кръстина Таскова, са със свален имунитет и срещу тях може да започне разследване във всеки един момент.

В края на 2018-а Марешки някак си успя да се сдуши с европейските националисти. Лидерката на френската крайна десница „Национален сбор“ Марин льо Пен припозна него за партньор, а не т.нар. патриотични формации, които са в управлението на страната. Двамата участваха в общ форум, после тя посети България по покана на предводителя на „Воля“ и го подкрепи с писмо преди изборите за Европейски парламент миналата година. Това даде самочувствие на Марешки да започне да се изживява като единствен и истински патриот. Той дори закачи към името на партията и парламентарната си група допълнението „българските родолюбци“. И поведе неистова война с вицепремиера, военен министър и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Вероятно припозна воеводите като най-сериозния си конкурент пред НФСБ и „Атака“. Стигна се до там, че Марешки се обяви против НАТО и се закани да предизвика референдум за членството ни в Алианса. Бореше се и срещу закупуването на нови самолети за българската армия, повтаряйки, че са „безсмислена купчина желязо“ и парите за тях могат да отидат за пенсионерите и бедните.

Постоянството не е най-силната страна на аптечно-петролния бос и формацията му. Последният им номер гледахме само преди дни. Първоначално лидерът се обяви против проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ и искането за свикване на Велико народно събрание, защото било „загуба на време“. Само пет дни по-късно Марешки заяви, че парламентарната му група ще подкрепи внасянето на проекта, защото "нямало по-добро време за свикване на Велико народно събрание". След като протестиращите призоваха за бойкот на бензиностанциите и аптеките му, той отново даде заден ход и каза, че няма да се подпише под предложените му текстове - все още не били събрани 120 подписа. Парламентарната му група нямало да участва в събирането им, ама ако те бъдат събрани и се стигнело до разисквания в пленарната зала, щяла да участва. Идеите за намаляване броя на депутатите и за мажоритарен вот му допадали. Въпреки че точно тези идеи ще убият малките партии като неговата.

Любопитна подробност е, че консултациите на ГЕРБ с „Воля“ по проекта за нова конституция и събирането на подписите са насрочени за 2 септември в 8 часа сутринта, час преди началото на първото пленарно заседание на Народното събрание след лятната ваканция. Очевидно Веселин Марешки се надява до тогава да е ясно накъде е задухал вятъра и да успее да скочи на правилната страна.

Лупингите на Марешки от години забавляват цяла България. На 14 март 2019 г., малко след като БСП напусна парламента, водачът на „Воля“ свика извънреден брифинг в Народното събрание, за да обяви, че групата му също напуска. Мотивите щяха да бъдат обявени по-късно, но по-късно, след среща с представители на ГЕРБ, Марешки оповести, че не бил разбран правилно и нямало да напуска. Нещо повече, той и депутатите му редовно спасяваха кворума в пленарната зала. На въпрос защо го прави, Марешки обясни, че „Воля“ не били рекетьори, за да се възползват от трудното положение на управляващите. Това обаче не му попречи непрестанно да иска оставката на Красимир Каракачанов и в по-малка степен на Валери Симеонов като вицепремиери.

През януари тази година Марешки нарече внесения от БСП четвърти вот на недоверия към правителството заради провал в политиката му в сектор "Околна среда и води"  „безсмислен цирк“ и предложи президентството и парламентът да се саморазпуснат, защото там имало само „високоплатени актьори“. После с лопата в ръка, светлоотразителна жилетка и слънчеви очила поде акцията за запълване на дупките по варненските шосета. Даде и обет: на всяко коремно на президента, щял да запълва десет дупки. А в началото на извънредното положение през март той и депутатката му Кръстина Таскова се появиха в пленарната зала облечени в защитни скафандри.

Мине не мине време и от "Воля" започват да се обясняват как са против статуквото и управляващите.

Да не би някой да забрави и да ги пришие към това статукво. Е, за фасон понякога плашат и с напускане, но вече някой не обръща внимание на това въртене.

Интересното е, че човекът, който се оприличава на Тръмп и твърди, че в България имало само двама лидери: Бойко Борисов и разбира се, самият той - Веселин Марешки, влезе в парламента през 2017-а като борец срещу картелите и монополите, корупцията и контрабандата. Но си остана само при думите.

Марешки прекрасно разбира, че отиде ли си това правителство и този парламент, с неговата политическа кариера е свършено. Въпреки че вече 11 години доказва майсторлъка си в политическата мимикрия и брокерство – стартира от листите на РЗС на Яне Янев във Варна, мина през няколко свои политически формации („Национално движение за свобода и демокрация“, „Либерален алианс“), за да стигне до четвърто място на президентските избори през 2016-а и до заместник-председателското място в парламента. Нищо, че е със свален имунитет и още през 2014-а срещу него има сигнал за изнудване, през 2015-а е подсъдим, а през юли 2017-а прокуратурата го обвини за заплахи срещу собственици на аптеки.

Това е положението - в България сме. Само че заради безличието и непостоянството й социолозите почти изтриха „Воля“ от електоралната карта на предпочитанията.



Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар