Зима

Зима
Пролет

4 септември 2020 г.

Журналистите - мазето на парламента! (галерия)

Важно не само какво имаш право да кажеш, а и откъде ще го кажеш!
 

Новият парламентарен сезон започна странно. 

Горещо и ударно - пред и около новото обиталище на народните ни представители, хладно и безидейно вътре - в грозната, но за сметка на това скъпо ремонтирана бивша кинозала "Георки Кирков".

Ако се съди по разточителното харчене на държавните пари, всичко би трябвало да е окей. Залата да е красива, озвучаването да е Hi-Fi качество, депутатите да са щастливи и сговорчиви, медиите да са като у дома си...

Нищо подобно. Окончателното релокиране на народните представители в т. нар. триъгълник на властта глътна около... Всъщност, никой не признава официално колко пари са "изгърмели" и затова от две-три години насам в публичното пространство "обикалят" какви ли не нелепици.

Според едни медийни публикации, уравнението изглежда така (не се смейте, информацията е тиражирана, опровержения и уточнения няма): 18 млн. лв. за строително-монтажни работи + 23.4 млн. лв. (с ДДС) за целия проект + 19 млн. лв. за ремонтни дейности по самата cгpaдa нa пл. "Heзaвиcимocт" = над 45 млн. лв. без ДДС.

Пак ще повторим: тази сметка циркулира в електронни издания, чиято аудитория - според собствените им хвалби - надхвърля 1 млн. души дневно. Което, всъщност, е големия проблем, защото никой досега не си е направил труда да звънне в някоя от редакциите и да уведоми тружениците на перото, че крайният верен резултат би трябвало да е 60.4 млн. лева!

Можем да се позовем и на трета "план сметка", актуална главно за тотално разкрепостените потребители на Фейсбук, но този път ще пропуснем тази възможност. От едното уважение към нашата си аудитория, която не е свикнала с хамалските волеизяви на домораслите революционери. Важното е, че и в този случай харчът върви в същата посока.

Та, какво получи онзи ден т. нар. гражданско общество като работодател на депутатите и суверен на властта по конституция? Едно... нищо и половина. Защото очите и ушите му се оказа забутани в мазето на новата парламентарна обител.
 

Репортерите няма да имат директен достъп до депутатите, защото свободното журналистическо  "шетане" из кулоарите на Народното събрание вече е забранено.

Въпроси ще се задават само в определени часове на работния ден, на специално място и по конкретен повод. Тоест - когато някой реши да даде нарочен брифинг. Ако изобщо реши...

Журналистите ще следят работата в пленарната зала не на една ръка разстояние, както беше досега, а от монитори в специална стая, забутана нейде из сутерените на "бастиона".

Единствените представители на медиите, които ще бъдат допускани в пленарната зала са фоторепортерите и телевизионните оператори, но и тук проблем, даже два. Докато депутатите си имат асансьори, "журналята" ще бъхтят три етажа по стълбите. След което трябва да се подредят в една "кошарка", от която нито се вижда добре, нито се чува сносно.

Както можеше да се очаква, българският клон на Асоциацията на европейските журналисти светкавично "избумтя" по темата. В пълния му блясък, становището на АЕЖ е публикувано в сайта на "БАНКЕРЪ" още на 2 септември по обед, така че днес цитираме само най-важното:

"Асоциацията на европейските журналисти – България настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите.

В сряда (2 септември - бел. ред.), първия ден на новия политически сезон, журналистите, отразяващи работата на парламента, бяха изненадани, че за тях е отредено място в приземен етаж на бившия Партиен дом, където вече ще заседава Народното събрание.

Репортерите са без достъп до останалата част на сградата, където влизането се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

Подобно ограничение силно възпрепятства работата на медиите, които няма да имат пряк достъп до народните представители и ще бъдат в ситуация да предават единствено протоколни изказвания и съобщения.

В една парламентарна република е недопустимо парламентът да заседава на тъмно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушение на конституционното право да се търси и получава информация..."


Както можеше да се очаква, Съюзът на българските журналисти не реагира по никакъв начин на управленското антимедийно предизвикателство. И що ли да реагира, след като по земното кълбо продължават да се случват милиони по-интересни и по-безопасни "неща"?

Войната за свобода на словото продължава. Защото е важно не само какво имаш право да кажеш, а и откъде ще го кажеш!

  Ето това е гледната точка, отредена на фоторепортерите и телевизионните оператори от стопаните на новата депутатска придобивка. Същата работа би се получила, ако медиите трябваше да отразяват работата на Народното събрание от Четвърти километър, да речем.

 Дали е само заради едната естетика? Или в най-скоро време, освен с роял, народните ни избраници ще се сдобият и с будоар за литературни четения?

 Мавзолеят на мечтите.

Вход за журналисти - забранен! 

 Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар