Зима

Зима
Пролет

25 септември 2020 г.

Кой всъщност „сготви” Борисов?

Отброява ли ДПС последните секунди на това правителство?
 

Отговор на вчерашната изнервеност на премиера Бойко Борисов днес ненадейно даде Движението за права и свободи. 

На третия месец от антиправителствените протести и след обстрелване на централата й с яйца, от партията на Ахмед Доган констатираха, че гражданското общество се е събудило и прогнозираха избори до два месеца. Както се изрази един дългогодишен наблюдател на ставащото в страната – обикновено очакванията на ДПС граничат с ясновидство.

Същевременно от движението продължават да държат на експертно правителство, което би трябвало да успокои и разреши политическата криза, настъпила след здравната и икономическата. С настояването пък за оставките на правителството, на президента и на председателя на парламента Цвета Караянчева, ДПС сякаш дава сигнал, че времето на този кабинет вече е изтекло и е време за друг тип управление – на националното съгласие или спасение, както те го наричат. Тук държавният глава се слага в кюпа, като един от основните участници в тази политическа криза, а и като противник на главния прокурор Иван Гешев, на когото единствено не се иска оставката.

Вероятно политическият часовник отброява последните секунди от властването на Борисов. И той го знае. Затова вчера така стръвно се нахвърли върху президента Румен Радев – единствения, с когото не успя някак си да се договори, да се спазари.

След като мълча повече от два месеца, неглижираше и отричаше, Борисов ни в клин, ни в ръкав обвини президента и най-приближените му хора, че му пратили „една прекрасна госпожа”, която била направила снимките в спалнята му. „Коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, на жаргон казано "ме сготвиха" по един много, много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всички тези работи. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично. Шапка им свалям и неслучайно само той го повтаря”, заяви Борисов. 

Според него отсъствието му в кадрите било показателно за манипулация. „Ако примерно е имало пари, ама нали кой държи и злато, и пари, и диаманти в едно чекмедже, след като касата всички знаят, които са живеели там и аз съм я заварил тази каса, е пред вратата. Точно пред вратата”, каза още министър председателят.

С този гейзер от неадекватни обвинения Борисов де факто призна автентичността и на снимките, и на записите, за чиято експертиза прокуратурата се помайва вече месеци наред.

Поведението му много напомня за един друг случай през 2013-та, когато пак площадите бяха пълни с гневни хора, а той беше уплашен за властта си. Тогава от висотата на парламентарната трибуна съобщи, че Доган го е „поръчал”, защото му завиждал. Никой не възприе сериозно твърденията на Борисов, а съответните служби деликатно го опровергаха. Всъщност и тогава, и сега Бойко Борисов много добре знае за какво става въпрос, но или го е страх, или не може да каже. Затова прехвърля вината върху нечия чужда глава, по възможност по-далече от истинската следа.

Той е абсолютно наясно коя е госпожата, направила снимките, защото лично я е пуснал в спалнята си. А неговите лични гости са на специален режим и не се записват в книгите на НСО. Наясно е и кой я пратил и защо. Знае, че този някой го рекетира и за какво. Знае и какви ангажименти към кого е поемал.

И понеже е много уплашен, не знае какво да прави, яд го е на президента и в паниката си стовари върху него всички обвинения, смятайки, че по този начин ще отклони вниманието от собствените си действия и лъжи. Разбира се, тези му приказки предизвикаха вълна от присмех и подигравки в социалните мрежи. Дори се направиха предположения коя е госпожата и тя съвсем не е свързана със сградата на „Дондуков” 2, а с едни други среди, някои от тях намиращи се в момента извън България.

Очевидно, задкулисието, което дърпа конците на премиера, вече му е намерило заместник, но не е никак сигурно, че той ще получи гаранции за себе си и именно това го подлудява. С всеки изминал ден, поведението на Борисов става все по-неадекватно, меко казано. От два и половина месеца той не е стъпвал на работното си място в Министерския съвет, включва се само във Фейсбук от джипката с едни и същи рецитации за колосалните успехи на това правителство, с опити за маргинализация на протестите и с изтъркани заклинания срещу политическите си противници. 

По този начин Борисов удължава агонията на вече сдалото багажа управление, но не само че нищо не печели от това, а напротив – неприязънта към него расте и като нищо може да го прати на историческото бунище заедно с партията му.

 

Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар