Зима

Зима
Пролет

16 септември 2020 г.

Полицията: биещото сърце на властта

Общото в трите събития е последвалата анонимност, покрила голяма част от действащите лица на терен

 

 

България  очевидно трупа опит в областта на масовите безредици - след щурма на парламента на 10 януари 1997 г. и нощта на белия автобус на 23 юли 2013 г., дойде ред на "кървавата сряда" (2 септември 2020 г.), когато бе обявено "Великото народно въстание".

Общото и в трите събития е последвалата анонимност, покрила голяма част от действащите лица на терен:

- подпалвачите на Народното събрание през Виденовата зима останаха безименни;

- за полицейското насилие в юлската нощ по време на протестите срещу кабинета "Орешарски" беше подведен под отговорност само полицаят Веселин Денчев, който по-късно бе оправдан;

- основните герои в "кървавата сряда", определени като провокатори и фенове от футболни агитки, засега също са неизвестни... може би.

Абсурдът се състои в това, че от полицията са имали предварителна информация за очакваното присъствие на ултрасите, които едва ли са щели да се здрависват със служителите на реда.

На сутрешния брифинг в Столична дирекция на МВР, старши комисар Георги Ханджиев обяви на всеослушание, че на предстоящия протест ще бъдат докарани от провинцията представители на криминалния контингент и на футболни агитки.

Въпреки оперативната информация, футболните хулигани и криминално проявени типове наистина се смесиха с мирно протестиращи столичани - под благия поглед на полицията. Която услужливо се строи в каре по стълбите на парламента, да не би ако някой реши да ги замеря с яйца и домати, да вземе и да пропусне по някаква дивна случайност.

Доматите и яйцата обаче струват пари, и когато привършиха, полицаите бяха подложени на канонада от самоделни бомбички, които отдавна са част от арсенала на футболните агитки. И за направата на които обикновено се изисква време, организация и индивидуални технически умения.

Бомбичките също привършиха, докато полицаите се криеха зад прозрачните си щитове, без да предприемат каквито и да било действия за изолирането на "спонтанно" протестиращите ултраси.

Да речем, че служителите от СДВР нямат представа как се прави това, ще е пълна глупост. Специализираните полицейски сили (СПС) имат богат опит в обуздаването на футболни хулигани, беснеещи ромски фамилии и пияни сватбари. Така че прекрасно знаят как тълпата да бъде разцепена, а лидерите на групите да бъдат изолирани и задържани. В "кървавата сряда" обаче прекрасно обучените полицаи и жандармеристи се държаха така, сякаш са на първа среща.

И срещата се състоя - когато бомбаджиите се оттеглиха, а невинните - както винаги - опраха пешкира. Логично е! Ако изядат по някоя и друга палка днес, утре вечер сериозно ще се замислят какво да изберат - голям бой от полицаи или малка водка с приятели.

От МВР запяха, че байракът на "Великото народно въстание" бил ушит в палатките на протестиращите, където се правели и бомбичките. Съвременната Райна Попйорданова дори била по-серт от адашката със знамето от 1876 г., защото се готвела да подпали задниците на душманите с коктейл "Молотов". За щастие обаче полицаите предотвратили злокобните ѝ намерения докато разрушавали палатковия лагер. След което... всички забравиха всичко: и разните му там футболни хулигани, и радикалните агитки, и платените провокатори, и прочие вредители.

Омбудсманът Диана Ковачева вече обърна внимание на вътрешния министър Христо Терзийски, че по време на "кървавата сряда" полицията е приложила нeпрaвoмeрнa упoтрeбa нa cилa нaд дeмoнcтрaнти и журнaлиcти.

Тя поиска да се разследва и защо някои полицейски служители са носели боксове, а на униформите им, вместо познатите атрибути, са носели eмблeми c нaдпиc нa aнглийcки eзик  "Eдин удaр. Eдин убит. Aз рeшaвaм. Бeз угризeния“.

Ще е смешно, ако полицията обяви и тези униформени анонимници за провокатори, но нищо чудно. Иначе законът им дава пълното право да отговорят на удара с удар.

В началото на 2017 г. МВР прие Наредба за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на МВР. Според нея, сила и помощни средства прилагат не само полицаите, но и сътрудниците по охрана и граничен контрол, работещи по трудово правоотношение.

"След всеки случай на използване на помощни средства и на сила, служителят е длъжен да пише доклад, в който упоменава име, длъжност, месторабота, място, дата и час на използване, интензивност на физическата сила, вид и количество на използваните средства и какви видими последствия от използването им са настъпили", се посочва в наредбата.

Така че, ако наистина има обективно разследване на инцидентите о време на "кървавата сряда", не би трябвало да останат неясноти. Достатъчно е да се изчетат докладите на "съответните" полицаи и жандармеристи и готово. Ако разбира се, те не са писани на принципа "копи пейст".

Има само едно смущаващо нещо, което през 2017 г., когато наредбата се обсъждаше, сякаш остана невидимо: какви са тези сътрудници по охрана, които могат да бият и арестуват? Дали пък не са онези, чийто униформи приличат на истинските, но, вместо отличителни полицейски знаци и аксесоари, са окичени с провокативни емблеми? А техните "стопани" стискат в ръце боксове и разни други "помощни средства", забранени за употреба от служителите в МВР? Всъщност, да не би да говорим за наемници на две частни охранителни фирми от Пазарджик и Перник? Или на една - от София?

Боят настана...

Въоръжена с наредба, дори и без с помощта на сътрудници по охрана, полицията има богати възможности да смаже каквито и да е безредици. За това тя е подготвена още от 2016 г., когато правителството отпусна 5.153 млн. лв. за оборудване на специалните полицейски сили (СПС) и на жандармерията. Решението беше взето на работна среща на професионалното ръководство на вътрешното министерство с премиера Бойко Борисов.

Тогава шеф на Главна дирекция "Национална полиция", под чиято шапка са СПС, беше днешния вътрешен министър Христо Терзийски. Той обяви, че СПС  имат остра необходимост да бъдат дооборудвани. Парите бяха предназначени за закупуване на лични предпазни средства, за защитна екипировка, за автомобили, за система за радиовръзка. Част от сумата бе насочена и за надграждането на две информационни системи - централната полицейска система и интегрирания полицейски регистър.

Освен това, жандармерията и специализираните полицейски сили бяха снабдени с нови микробуси, подсилени срещу вандалщини по време на масови безредици. 



През 2017 г. дооборудването на СПС продължи с пълна сила. Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР специално се загрижи за защитата на служителите, които  действат в случаи на масови безредици, като обяви обществена поръчка за "Доставка на защитен комплект (протектори тип "Робокоп")"  на стойност 1.414 млн. лева.

През същата година МВР взе още мерки и си поръча гранати със сълзотворен газ, за които бяха отделени 6650 лв. без ДДС. Като добавим и поръчките за доставка на еднозарядни и двузарядни електрошокови пистолети Taser, с изходна мощност 50 000 V, бойни глави с дължина на проводниците от 6.4 м до 7.62 метра, за които министерството приготви 3. 125 млн. лв., картинката е ясна: "кървавата сряда" няма да е последна. Ще има още здрав бой...


 

 Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар