Зима

Зима
Пролет

21 септември 2020 г.

Съни Сънински: Живеем в оксиморона „Високо под земята“

Сградата, на която пише „Съединението прави силата“ стои глуха, самотна и смълчана... 

 

"Не можеш да потушиш гражданския порив, раздавайки пари. Зад тези пари трябва да стоят идеи - и нравствени, и икономически. Никой не може да обясни логично, защо някакви пари се раздават на точно определени места. 

Такъв е случаят и с пенсионерите. Попитали една пенсионерка как се чувства, след като е получила допълнителни 50 лв. към пенсията и тя отговорила – като циганин преди избори. Това е виц."

Това заяви в интервю за „Студио Банкеръ“ режисьорът и продуцент Съни Сънински, предприемач в културната индустрия.

В интервюто Съни Сънински каза още:

Преди 6 години написах роман, озаглавен „Високо под земята“. Представях си криминално фентъзи, в което най-високото място за взимане на решения е дълбоко под земята, далеч от очите на всички. Честно казано не съм си представял, че тогавашното ми въображение е описвало действителността, в която живеем.

Администрацията в България наброява 480 хиляди души. Всички те и семействата им пазят хляба си. Промяната застрашава съществуването им. Достоевски го е казал – оцеляването на народа не може да бъде ценност от само себе си. А хората у нас са притиснати да оцеляват.

Още когато стартира европейската помощ, започна и усвояването й. Вместо средствата да стигнат до максимален брой хора, те влязоха в определени кръгове. Самият премиер ги нарече „дерибеи по места“ – те станаха толкова мощни, че в един момент излязоха от контрола на централната власт, която ги създаде. Със или без съучастието на ЕС, европейските пари станаха основата на преобразуването на партиите от граждански сдружения в силови икономически групировки.

Г-жа Урсула фон дер Лайен е дала някакъв вид равенство между България и Беларус, като лош пример какво се случва в границите на ЕС.

Ресурсът за обединението е скрит някъде сред нас, неслучайно по площадите хората веят ликовете на Левски и Ботев. Ако погледнем семантично на ситуацията, парламентът в момента се намира в здание-символ на тоталитаризма. Сградата, на която пише „Съединението прави силата“ стои глуха, самотна и смълчана. Като режисьор нямам какво да добавя в тази символика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар