Зима

Зима
Пролет

18 септември 2020 г.

В какво се превърна парламентът

Опасната тенденция на затваряне на НС
 

Мандатът на 44-то Народно събрание не може да се отличи с високо качество на народните представители, нито с ниво на дебатите, камо ли с мъдра законотворческа дейност. 

През последните няколко години бяха положени и целенасочени усилия мнението на гражданското общество да не се зачита в парламентарните комисии или да бъде подменяно с близки до властта НПО.

Но откакто парламентът се премести в нов дом, опасната тенденция на затваряне и скъсване с реалността на народните представители стана само по-очевидна и по-нагла.

Първо, в новия дизайн на Народното събраниe журналистите бяха изолирани в мазето, няколко етажа под пленарната зала. Така те нямат неформален достъп до депутатите и са принудени да общуват с тях само през партийните PR-и. Накратко, беше блокиран основен канал, по който те получават информация.

Тази седмица под претекста за антиепидемични мерки не беше допусната извънпарламентарната опозиция от "Демократична България" и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова да изложи възраженията си по спорните поправки на Изборния кодекс. Въпреки че бяха се регистрирали по надлежния ред.

А черешката на тортата беше, когато зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки ("Воля") беше осъден за рекет и изнудване и единствено БСП видя несъвместимост между присъдата му и мястото му в парламента.

Макар от сутрин до вечер да обяснява колко е отворена за диалог председателката на парламента Цвета Караянчева, водената от нея институция не е място нито за нормален политически дебат, нито за диалог с гражданите, нито за обмяна на информация с журналистите.

От началото на новия парламентарен сезон няма нито едно заседание, в което депутати да не напускат залата или да дюдюкат и освиркват, когато говори политически опонент. Ако това е маниерът на водене на политически спор в Народното събрание, то какво да очакваме от гражданските препирни във Facebook. Както отбеляза депутатът от БСП Крум Зарков при едно от последните безумно протекли заседания: "Парламентът е начин на общуване и който не го владее, моля да го напусне".


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар