Зима

Зима
Пролет

26 септември 2020 г.

Когато "пълният съпорт" не стига за всички

„Мътна и кървава е“, както казват мъдрите хора, и по политическите, и по бизнес върховете у нас...

 

 

Омертата между големите бизнесмени у нас все по-често се пропуква. 

А това е чудесно, защото пред очите ни лъсват игрите на влияние, лобизмът и облагодетелстването им чрез връзки с политици от върховете на властта. Или простичко казано: "моделът пълен съпорт".

Пореден епизод от тази сага е войната, която Пламен Бобоков обяви на КРИБ. На 23 септември Бобоков публично съобщи, че фирмите от групите "Приста ойл" и "Монбат" прекратяват членството си в организацията, ръководена от Кирил Домусчиев. Атаката на подсъдимия бизнесмен заслужава внимание, защото идва от кухнята на КРИБ - Пламен Бобоков бе член на управителния й съвет цели три мандата.

Няма да е погрешно, ако кажем, че донякъде тя е и удар лично срещу Домусчиев, който за шестте години, в които е председател на КРИБ, постави организацията в опасна близост до лапите на правителството и в частност на премиера Бойко Борисов, стигайки до почти пълна симбиоза в позициите им. Именно затова констатациите на Бобоков, че КРИБ се е превърнала в "обикновена казионна организация на повикване", не изглеждат пресилени.

Редно е да се каже обаче, че и самият Бобоков не е за ожалване. Ясно е, че с атаката си той мъсти, защото не получи "съпорт" от КРИБ, когато започнаха проблемите му с правораздавателните органи, за които в интерес на истината последната дума е на съда. Но е факт, че този тип организации обикновено излизат с позиция в подкрепа на своите членове.

Не бива да си затваряме очите и пред кореспонденцията на Бобоков с Бойко Борисов, в която бизнесменът закачливо поздравява министър-председателя с "Добро утро, бос".

По същия начин няма да е грешно и ако споменем, че сближаването на КРИБ с правителството осигури на Кирил Домусчиев "пълен съпорт" в бизнеса.  Това най-лесно може да се илюстрира с ударното навлизане на Кирил Домусчиев на медийния пазар. Едва ли някой е забравил как изненадващо той изгря като кандидат-купувач на "Нова броудкастинг груп" (след като допреди това се кълнеше, че никога няма да стъпи на медийния „тепих“), измествайки  чешкия милиардер Петр Келнер.

Келнер разбра от първа ръка какво е да нямаш "пълен съпорт",  след като Комисията за защита на конкуренцията първо забави произнасянето си по сделката, а след това направо я блокира. Добре известно е как се развиха нещата, когато братя Домусчиеви придобиха медийната група, към която скоростно прибавиха миноритарния дял в "Нет инфо", свързаната с  Делян Пеевски телевизия "Канал 3", както и още куп музикални телевизии и радиостанции. Разбира се, КЗК не видя никакъв проблем с тези сделки, въпреки притесненията, че се получава концентрация на медийна собственост и сериозно разместване на рекламния пазар.

Влиянието на Домусчиев извън бизнес средите лъсна и при олигархичната му разправия с друг подсъдим бизнесмен - Васил Божков, който след като се озова в Дубай, направи признанието,  че по това време е имал планирана от преди година почивка в Тайланд с Бобокови и съпругите им. Омертата между бизнес акулите Божков и Домусчиев пък сериозно  се пропука, след като се видя документално как си договарят "пълен съпорт" от държавните институции срещу тлъсти рекламни договори от "Националната лотария" за "Нова телевизия".

Преди този случай имаше още един драматичен сблъсък, при който се стигна до словесни престрелки между Кирил Домусчиев и Валентин Златев, след като Българската петролна и газова асоциация  напусна КРИБ на фона на обвинения в прокарване на лобистки интереси в Закона за горивата.

„Мътна и кървава е“, както казват мъдрите хора, и по политическите, и по бизнес върховете у нас. А дали КРИБ олицетворява "гласът на бизнеса" или гладът на бизнеса, е въпрос на лична преценка!


 Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар