Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2020 г.

С всички сили - пет за четири!

Циркът не е свършил - клоунадата отива към зверилник... 

 

Икономиката икономична - дело на всеки! 

Това по повод призива на Българската стопанска камара правителството да внимава с корона мерките, понеже икономиката нямало да издържи на второ затваряне в рамките на една година. То, за внимаване, кабинетът внимава, но малко на друг принцип от времето на застоя: "С всички сили  - пет за четири!". Но за разлика от строенето на социализма с подръчни средства, ползва върховите технологии на демокрацията без да дава отпор на идеологическата диверсия.

От Стопанската камара са прави да пуснат алармата - както е тръгнало в Европа, блокадата чука на вратата. Проблемът е, че апелът за разумен подход в ограниченията е отправен само към управниците. А на народа за пореден път е спестено, че при капитализма човек експлоатира човека, след като при социализма беше точно обратното. А надписите от тогавашните стоматологии "В чест на 9-ти септември да озъбим целия български народ"  още не са реновирани с други в болници и поликлиники: "В чест на Covid-19 да не оставим нито един пациент да си отиде без лекарска помощ".

Преди дни в София се проведе протест срещу наложените ограничения, с който страната ни се присъединявала към започналия от Полша Международен марш срещу Covid мерките. Участниците нарекоха директно корона вирусната пропаганда "измама, която ни я налагат". И настояха, че носенето на маски било дори опасно за националната сигурност. Което наистина е прекалено, но пък бледнее пред зададения от участниците риторичен въпрос: "Някой виждал ли е умрял от корона вирус?!"

Тук вече Тома-неверниците застават в позиция дума срещу дума с цялата управленска камарила, включително медицинската. Която ни залива от ранна сутрин до късна вечер със статистика за новозаразени и починали. Без обаче да сочи доказателства за причините за смъртта, нито да казва по какъв начин са се оправили излекуваните. И, разбира се, без да дава пет пари за експертизата на председателя на Българската асоциация по патология д-р Стоян Алексов.

Според когото при проведен уебинар с участие на негови колеги от Швейцария, Франция, Германия, Италия, Испания основният им извод е: Коронавирусът не е смъртоносен, няма случай на починал от него, за разлика от грипа той не води до смърт, нито пък аутопсиите откриват разлика между починалите с коронавирус и починалите от сезонна вирусна инфекция.

"Нямаме моноклонално антитяло, с което да маркираме и да различим картината от тази на други вирусни инфекции. През януари починаха млади хора от грип. Световната здравна организация сгреши, че обяви пандемия, защото такава няма. У нас са направени само три аутопсии, защото СЗО даде инструкция да не се правят. В това няма логика. Това поведение на СЗО може да се определи като престъпно", заяви в прав текст пред медиите д-р Алексов.

И добави, че кризата е насочила целия ресурс на здравната система в посока към коронавируса, от което страдат жестоко болните с всички други заболявания, особено тези с онкологичните. Работата върху биопсични материали, цитонамазки и други е намаляла 10 пъти - пациентите били толкова уплашени, че не търсели медицинска помощ срещу рака, ужасени от призрака на коронавируса.

На този фон премиерът Бойко Борисов, здравният му министър Костадин Ангелов и кризисните НОЩ-оваци са крайно убедителни. Покрай битката срещу президента Румен Радев Борисов посъветва министрите си: "Спазвайте карантината, защото ви следят, а ние не сме богопомазани. То затова се разделихме и с шефа на РЗИ. Не можеш да делиш хората. Това е върховенство на закона - законът е казал това и ние го спазваме".

И след като се разнасяше в продължение на месеци с маска на шията, обяви че на всеки нарушител му се правело досъдебно производство "от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски". А, представете си при въпроса: "Така ли е, Терзийски?", онзи отговори: "Тъй вярно, г-н премиер! В момента имаме над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантината".

Та колкото и да се мре, икономиката все някак ще оцелее. Както казват още римляните, родът не погива. Въпросът е какви ще са пораженията и има ли лечение срещу непреходния властови вирус, налагащ агресивно лозунга: "Във всеки дом - добитък, във всяка къща - говедо!" А предстои нова кампания под наслов: "Всеки ваксиниран гражданин - стълб в строежа на пазарната икономика!" И сме готови да откликнем като в плаката от затвора: "От тебе, партийо, се учим!" 

Циркът не е свършил - клоунадата отива към зверилник.


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар