Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2020 г.

Преходен и заключителен парламент

За десет години Народното събрание напълно се изпразни от съдържание 

 

През седмицата парламентът криминализира "обществения превоз на пътници без разрешение", като предвиди затвор от две до пет години, отнемане на моторното превозно средство, а в случай че деянието е извършено от две или повече лица или с използването на фалшиви документи - от пет до десет години и конфискация на половината имущество. Колкото за убийство по непредпазливост.

Според кратките мотиви към промените те се налагат заради сигурността на пътниците и от грижа за бюджета. Това, разбира се, не са истинските мотиви. Обществено известно е, че и ГЕРБ, и техните партньори от ДПС имат силни интереси в сектора. Така ще ударят например платформите за споделено пътуване, които не само в България станаха популярни. И понеже в България всичко по отношение на законността е относително - ще бъдат още една бухалка за олигархията.

Неслучайно промените станаха чрез утвърдената законодателна хватка на ГЕРБ и ДПС. Между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на закон, който няма нищо общо с темата (в случая - Кодекса за търговско корабоплаване). Тази практика направи впечатление и на Европейската комисия, която в доклада си за върховенството на правото отбеляза, че това е начин за избягване на публичното обсъждане на приеманите закони.

Между другото идентичен проект беше предложен от ГЕРБ в началото на годината, но след като получи негативни становища от съда, прокуратура и адвокатурата, беше прибран под масата. Сега управляващите са решили да го приемат така, че да не се разбере.

Криминализацията на "незаконния превоз" и строгите наказания бяха посрещнати с радост от бранша, който благодари на премиера Бойко Борисов. Съвсем правилно - на него, защото едва ли някой още си мисли, че законите се "коват" и приемат от парламента. 

За десет години Народното събрание напълно се изпразни от съдържание.

 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар