Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2020 г.

Васил Гарнизов: Борисов трудно ще се противопостави при включване на студентите в протеста

„За да падне правителството, трябва да изпаднем в ситуацията на генерална стачка.“ 

 

„Протестите фокусираха вниманието на българското общество върху себе си и върху проблема, който атакуват. Изненадващо привлякоха международно внимание върху себе си. Това е важен факт, защото и премиерът, и главният прокурор много разчитат на европейска подкрепа, когато губят подкрепа у дома си.“

Това каза по БНР Васил Гарнизов, антрополог.

По думите му включването на студентите в протеста е нова фаза:

„Ако разглеждаме обществото като възпалено, значи равнището на недоволство е минало всякакви граници, позволяващи нормално управление. С включването на студентите възпалението обхваща нови части на общественото тяло и сякаш преминава в по-остра фаза“.
 

Гарнизов допълни:

„Не може да се прогнозира какво ще стане до края на годината. Стратегията на Борисов е да изкара мандата на всяка цена. Стратегията на протеста е да не отстъпва. Важно е в тази ситуация как реагират съюзниците на протеста и тези на премиера. Съюзниците на протеста са Европейският парламент, европейското обществено мнение, а ако се включат студентите, на Борисов ще му е трудно да се противопостави. Той хвърля големи усилия да ухажва работодателите и синдикатите“.

Антропологът подчерта:

„За да падне правителството, трябва да изпаднем в ситуацията на генерална стачка“. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар