Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2020 г.

Шоуто на ген. Мутафчийски продължава: на кого изобщо вече му пука за щаба?

Истината е, че сега всички сме много по-уверени и смели, отколкото бяхме преди половин година...

 

 

Дами и господа, „Шоуто на ген. Мутафчийски“ се завърна! 

Независимо дали ви е липсвало, или не, добре познатите ни герои отново са тук и са в пълна готовност да ни съобщават цифри, статистики и мрачни прогнози, колкото си пожелаем, че дори и повече. 

И ако не сте гледали първи епизод от втори сезон, аз не можах да го пропусна. Все пак искам да знам дали ще оцелея до Нова година. Поне. Оказа се, че имам, както и вие, някакви шансове, но само ако не се разделяме с добре познатите ни маски. 

Явно лятото сме били безсмъртни, че го спряха за малко тоя вирус, но сега се връща с нови сили. Само че ако преди половин година България вярваше на Щаба, то днес ситуацията е доста по-различна. Голяма част от потребителите в интернет коментираха с насмешка предупрежденията на специалистите. 

Господа генерали, професори и доценти, имам няколко въпроса към вас. Не ме разбирайте погрешно, слушам ви и ви гледам с необходимото уважение, макар понякога брифингите да носят забавлителен, вместо информационен характер за мен. Така: 

- Защо след почти три месеца протести, в които хиляди българи демонстрираха гнева си към управлението на държавата, на площада почти един върху друг, нямаше скок на заразените? Защото беше лято ли? Защото докато полицаи и цивилни се трепеха взаимно, междувременно са претрепали и вируса ли? 

- Защо баровете по морето бяха по-пълни от всякога и всички буквално си плюехме в лицата и отново нямаше скок на заразени? Не че имам нещо против, ама някак не ми се връзва. Коронавирусът е излязъл във ваканция ли? Сега зимата какво ще правим, като дойде ски сезонът? 

- Не приемайте следващия ми въпрос като заяждане, но защо, по дяволите, нямаше дистанция помежду ви на тазсутрешния брифинг? Нали тя е от животоспасяващите мерки наред с хигиената и маските? И защо някои свалят маската си, за да говорят, други не? Моля ви се, за следващите включвания координирайте ги тези неща, народът се обърква. 

- И да погледнем малко по-глобално: Знаете ли колко хора годишно умират от наркотрафик? И от катастрофи по пътищата, защото на някого не му е взета книжката навреме и беснее с мръсна газ? Защо не се замислим над „карантинирането“ по тези въпроси (ако ме разбирате)? 

Истината е, че сега всички сме много по-уверени и смели, отколкото бяхме преди половин година. Наплашихме се, стояхме си у дома, после дръзнахме да си покажем носовете навън (естествено под маски), даже до морето отидохме, протестирахме, прегърнахме си приятелите и си останахме невредими. И нека уважаемите специалисти не забравят това следващия път, когато ни убеждават, че много скоро ще се мре. Все пак, тонът на днешния брифинг бе сравнително спокоен, благодаря им за което. 

Но нека не живеем в страх дали ще я изкараме докрай тази чудата 2020-а. Нямам търпение за втори епизод, а вие? 


 

 

Лилия Стаменова, Woman.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар