Зима

Зима
Пролет

9 октомври 2020 г.

Йосиф Сталин и Уинстън Чърчил разпределят сферите на влияние на Балканите

Този къс хартия всъщност е предрешил съдбата на милиони хора в половин Европа... 

 

На днешния ден през 1944 г. в Москва по време на поредната московска конференция се провежда среща на Уинстън Чърчил и Сталин, на която е сключено процентно споразумение за разпределяне на Балканите на сфери на влияние.

Процентно споразумение или Срещата с процентите (на английски: Percentages agreement) е неформално споразумение между премиерите на Съветския съюз Йосиф Сталин и на Великобритания Уинстън Чърчил за определяне на сферите на влияние в страните в Югоизточна Европа след края на Втората световна война, припомня Banker.bg.

То е постигнато по време на четвъртата Московска конференция на 9 октомври 1944 година. На среща със Сталин британският премиер Чърчил предлага Съветският съюз да има 90% влияние в Румъния и 75% в България, а Великобритания да има 90% влияние в Гърция, а в Югославия и Унгария влиянията да са по 50 на сто. На следващия ден, 10 октомври, Чърчил информира за договореностите американския представител Авърил Хариман, посланик на САЩ в Москва по това време, който отсъства от срещата за процентното споразумение.

След края на войната споразумението не е изпълнено, като Съветския съюз установява пълен контрол в Унгария, Румъния и България и подкрепя комунистите в Гражданската война в Гърция - първият голям въоръжен конфликт в Европа след края на Втората световна война, продължил от 1946 до 1949 година. Поражението на комунистите и левите сили в страната, поддържани от СССР, Югославия, България и Албания, довежда до присъединяването на Гърция в НАТО и установяване на влиянието на Великобритания и САЩ в Егейско море в периода на Студената война.

"Процентното споразумение" между Чърчил и Сталин със записки за договарянето между британски премиер Уинстън Чърчъл и съветския лидер Йосиф Сталин за разделянето на Югоизточна Европа на сфери на влияние за пръв път бе показано в изложба във Великобритания през април миналата година.

Това е станало в Националния архив на Великобритания в рамките на изложба за студената война. По думите на главния куратор на изложбата Марк Дантън, Чърчил наричал този къс хартия "неприличен документ" и не желаел да го излага публично. 

А този къс хартия всъщност е предрешил съдбата на милиони хора в половин Европа.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар