Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2020 г.

Солидарност по брюкселски

Визите на САЩ за българи 

 

Въвеждането на визи от страна на ЕС за гражданите на САЩ ще е контрапродуктивно - позицията изрази еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент. 

Теоретично погледнато, е права, защото по този начин страните от съюза биха се лишили от приходи от американци в различни сектори заради бюрокрация. С това си действие обаче Европейската комисия за пореден път не желае да спази задълженията си по т.нар. визова реципрочност, които произтичат от приетия регламент от 2018 г. Според него се предвижда връщане на визовия режим, ако някоя от страните не прилага реципрочността.

Евродепутатите дебатираха по проблема, защото САЩ все още изискват визи за граждани на четири страни от съюза - България, Румъния, Кипър и Хърватия, която през седмицата стана ясно, че е изпълнила изискванията на Вашингтон. Далеч сме от мисълта, че тези страни ще получат даром благословията на САЩ гражданите й да пътуват за кратък срок отвъд океана без визи.

Ясно е, че Брюксел гледа да не ядоса Вашингтон, особено в изборна година. ЕК се стреми да постигне положително решение по въпроса с дипломатически усилия, които обаче отнемат доста години. Ако Брюксел се постави на мястото на гражданите на тези четири страни, ще види остър дефицит на истинска солидарност. Именно липсата на солидарност се превръща в ахилесова пета на ЕК, след като Брюксел се провали и не успя да се справи с бежанския проблем, който продължава да тормози главно южните страни на съюза.
Реклама

Европейската комисия сега настоява еврофинансирането и парите от фонда за възстановяване от корона кризата да се предоставят при условие, че страните прилагат принципите на правовата държава. Същите принципи, които Брюксел не спазва по въпроса с визите за САЩ.


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар