Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2020 г.

Васил Божков пусна първа емисия партийни билети

Приятната изненада на всички любители на политическите екшъни и трилъри

 

 

Шегата настрана: от онзи ден (21 октомври) на политическата сцена се появи нов играч - партия "Българско лято" на хазартния бос Васил Божков. 

Всъщност, по-правилно е да кажем, че засега само се е поклонил пред публиката, защото до същинското му участие в спектакъла трябва да изтече още малко вода.

Хич да не е, но изненаданите от първото събрание на Инициативния комитет за учредяване на партия „Българско лято“ не би трябвало да са чак толкова много. Става дума за приятната изненада на всички любители на политическите екшъни и трилъри. Още преди два месеца и половина Васил Божков обяви, че ще направи партия и за целта на 10 август стартира платформата за директна демокрация “Българско лято”.

Думата ни обаче е за другите - неприятно изненаданите, които изобщо не му повярваха. И си мислеха, че той тия работи само така си ги приказва - да плаши гаргите, да шашка прокуратурата и да дразни "мозъците", разработили концепцията за неговото елиминиране от голямата игра.

Според протоколните публикации по темата, на учредителната сбирка са присъствали 60 души. За неин председател единодушно е бил избран 36-годишният Борил Соколов - рекламист, спец по маркетинг и дългогодишен съратник на Васил Божков по линия на "Еврофутбол" ООД.

Според медийните хроникьори, той бил буден и вироглав млад човек, определящ себе си като "харизматичен саркастичен задник", "любимец на съдбата" и "заклет фен на живота и музиката". В същата стилистика били и съветите, които раздавал щедро на познати и непознати: "Гледай хората в очите! Слушай музика! Учи се! Сприятели се с мен!"

Като заявка за активно политическо бъдеще, подобна "визитка" върши прекрасна работа. Справка - половината от някогашните зевзеци от студентското предаване "Ку Ку" и следващите му "клонинги". За Петър Курумбашев, Любен Дилов - син, Нидал Алгафари и Слави Трифонов ни е мисълта. Защото, каквото и да си мислим за тях, нито е случайно, нито пък дирите им са за подценяване.

Както си му е реда, в първата сбирка се включи и патронът на начинанието - дубайският изгнаник Васил Божков, който в типично негов стил, доналя вода в собствената си мелница. Или... масло в нечий огън: „Вие сте хората, които не се страхуват. Които знаете и можете. Вие сте бъдещето и настоящето на нацията. Аз ви поддържам и подкрепям с всички сили и възможности. Трябва да прочистим държавата, да махнем хунтата и да изградим новото бъдеще на България заедно. Днес поставяме началото!“

В този дух се оказа и учредителната декларация на партията:

- Третата национална катастрофа е факт;

- Разделението на властите е имитация;

- Демокрацията е фасадна.

- Институциите не работят;

- Съдебната система не раздава справедливост;

- Прокуратурата е превърната в бухалка, а върховният ѝ ръководител не отговаря пред никого.


Пред широката общественост бяха сервирани и основните принципи, които ще следва бъдещата все още партия:

- създаване на активно правителство и обединяване на ресурсите на държавата и нейните граждани;

- утвърждаване на пряката демокрация и върховенството на закона;

- уважение към многообразието на обществото във всичките му форми.


Или казано на по-служебен език, "Партия „Българско лято“ ще представлява еднакво интересите на всички граждани, насърчавайки ги да имат глас при вземането на решения, като същевременно поемат отговорност за себе си, общността си и държавата и работят за просперитета и прогреса на България!"

И понеже, както вече отбелязахме, думата ни е за неприятно изненаданите от неотстъпчивостта, с която Божков преследва целите си от далечен Дубай, едно денонощие по-късно бъдещият ефект от учредителната сбирка на "Българско лято" все още не беше анализиран. Нито от социолози и политолози, нито от управляващи и опозиционни партийни лидери. Все едно, че нищо не се е случило и няма да се случи.

А не би трябвало, защото - ако съдим по една от най-често употребяваните "мерки и теглилки" - потребителите на "Фейсбук", личността и делото на дубайския изгнаник Васил Божков никак не са за подценяване: 111 488 души  харесват профила му, а последователите му са с около 28 400 "бройки" повече. За нищо и никакви си пет-шест месеца в социалната мрежа.

На пръв поглед - нищо работа, защото всеки средностатистически рапър може да се похвали с пет пъти повече "лайкаджии" и "следовници". Проблемът е (естествено не нашия), че след една петилетка в МВР и три петилетки на върха в голямата политика, профилът на премиерът Борисов е следван само от 289 676 фейсбук потребители. Докато Корнелия Нинова може да се похвали само с 50 000 заклети фенове.

Живи да не бяхме...


 Иван Рачев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар