Зима

Зима
Пролет

27 октомври 2020 г.

Хайко Маас: Европа трябва да осъзнае собствените си интереси

Единствената успокоителна мисъл е, че не сме сами с жертван суверенитет 

 

В анализ, написан за „Ди Велт“, външният министър на Германия Хайко Маас казва неща, които не се чуват често от висши политици на ЕС. 

„Целта (на ЕС – б.м.) трябва да бъде следната: европейски суверенитет. Това не означава някакво отдалечаване от трансатлантическото партньорство, напротив: само такава Европа, която полага убедителни усилия, насочени към осъзнаване на собствените интереси в областта на сигурността, ще бъде и занапред привлекателен партньор за САЩ“ (цит. по БГНЕС).

Ясно признание, че „европейският суверенитет“ е цел, а не реалност. Ясно признание, че Европа не осъзнава собствените си интереси в областта на сигурността, след като трябва да полага убедителни усилия в тази посока. На чии интереси служи тогава Европа, след като не осъзнава своите собствени?

България също не осъзнава своите собствени интереси в областта на сигурността. След като е съгласна на наша територия да се разполагат още и още чужди войски, насочили оръжията си срещу Русия… След като й минава през ума да разположи на своя територия ядрено оръжие, което автоматично ще стане мишена на ракети отвъд Черно море. 

Единствената успокоителна мисъл е, че не сме сами с жертван суверенитет. Цяла Европа в същност се оказва без суверенитет, който може и да стане евентуално нейна цел. Да разчитаме силните в Европа по-бързо да узреят за думите на Хайко Маас. Защото явно трудно можем да разчитаме на своя собствен разум.


 

Юрий Барисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар