Зима

Зима
Пролет

9 октомври 2020 г.

Националният отбор: все по-далеч от големите и с все по-лоши резултати

Фактите говорят красноречиво, че кризата не само не е моментна, а се задълбочава... 

 

Работа, подмладяване и гледане напред. 

Мач след мач, година след година тези думи се повтарят след двубоите на националния отбор по футбол. Сега отново дойде ред почитателите на играта да ги чуят след пропуснатата възможност за класиране на европейското първенство.

България остава извън големите първенства (световни и европейски) от Евро 2004. Загубата с 1:3 от Унгария отново насочва надеждите към следващата възможност, която е световното в Катар през 2022 г.

Положението на българския футбол е такова, че е време сирената да зазвучи силно. Отвъд потвърждаването на поредното некласиране за голямо първенство стоят фактите. А те говорят красноречиво, че кризата не само не е моментна, а се задълбочава.

Статистиката показва ясно, че българският национален отбор по футбол постепенно, но с постоянство влошава резултатите си. От Евро 2004 насам отборът има общо 143 мача - официални и приятелски. От 2010 г. насам всички показатели се влошават - процентът на победите пада близо двойно спрямо времето от лятото на 2004 г. до края на 2009 г.

Още по-притеснителни са резултатите от последните две години. След силното начало на първия сезон на Лигата на нациите, където започна с три поредни победи, България влезе в серия, в която от 13 октомври 2018 г. насам в 17 мача има една единствена победа (5.8% успеваемост). При това единствените двубои срещу наистина силен съперник в това време бяха тези с Англия, загубени с 0:4 и 0:6.

"Това беше наистина много голям шанс и щеше да бъде добре, ако се беше получило. Но в крайна сметка щом не е станало, значи трябва да се продължи да се работи. Имаме няколко по-талантливи момчета, които може би ще трябва да започнат да играят. И с тези играчи, които имат опит - така трябва да продължи националният отбор", каза селекционерът Георги Дерменджиев след загубата от Унгария.

Двубоят на "Васил Левски" отново показа, че националният отбор няма ясно изграден облик покрай постоянното текучество на футболисти, а около него липсва вълнение - и на терена, и по трибуните.

Кризата и постоянното ѝ задълбочаване съвпада с периода на управление на Борислав Михайлов и това ръководство на БФС. Михайлов, който стана президент през 2005 г., подаде оставка под натиск преди година покрай скандалите около мача с Англия. Година по-късно конгресът на БФС все още не се е провел.

В тези 15 години често идват сигнали за лоша атмосфера около националния отбор, говори се и за силни мениджърски интереси. Голямата звезда Димитър Бербатов се оттегли през 2010 г., като даде знак за напрежение с вицепрезидента на футболния съюз Йордан Лечков. Същото направи и капитанът Ивелин Попов десет години по-късно, като и той обяви, че Лечков е допринесъл за решението му.

В периода на влошаване на резултатите на националния отбор клубният футбол е белязан от пълната хегемония и европейските успехи на "Лудогорец", от една страна, но и от трусовете във водещите клубове, от друга.
 

"Оттук нататък животът продължава. Пропуснахме огромен шанс. Дано българският национален отбор да има по-добро бъдеще. Целта винаги е да побеждаваме", каза дългогодишният член на изпълнителния комитет на БФС Емил Костадинов след поражението от Унгария.

На излизане от стадиона той заяви, че "сега не е моментът да говорим" след въпрос за бъдещето на Дерменджиев, който е 11-ият селекционер на поста след Евро 2004.

Забележка към селекционера отправи вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. И заговори за подмладяване. "Явно на този отбор му трябва още време да израсне. Имаме млади играчи. За съжаление спортно-техническият щаб реши да ги пусне като резерви. За мен тези млади играчи, които видяхте - Доминик Янков, Георги Йомов, Кирил Десподов - трябваше да са титуляри. Имаме потенциал, който за в бъдеще се надявам да бъде развит", каза той.

А пътят към бъдещето продължава в неделя с мача в Лигата на нациите срещу Финландия. България започна участието си във втория сезон на надпреварата с равенство с Ирландия (1:1) и загуба от Уелс (0:1).


 Божидар Къртунов, Dnevnik.bg






Няма коментари:

Публикуване на коментар