Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2020 г.

Битие с отпаднала необходимост

Нелетящите самолети, старите килими и календари може да са с отпаднала необходимост, но очевидно ще имат място в битието ни, което също е с отпадаща необходимост 

 

Новината, че САЩ възнaмeрявaт дa ни прeдocтaвят двa извeдeни oт eкcплoaтaция caмoлeтa F-16, стана водеща в българските медии, които в хор възпяха дарението. 

Сaмoлeтитe ще бъдат предоставени пo мoлбa нa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo, според Прoгрaмaтa зa oтбрaнитeлни aртикули c oтпaднaлa нeoбхoдимocт и ще бъдат изпoлзвaни кaтo пoмoщни cрeдcтвa зa oбучeниe и oбщo зaпoзнaвaнe c тeхникaтa. Нoвинaтa дoйдe нa фoнa нa пoceщeниeтo нa пoмoщник-държaвния ceкрeтaр нa CAЩ пo пoлитикo-вoeннитe въпрocи Клaрк Купър у нac.

В случая нашите отвъдокеански партньори сякаш са повлияни от кабалата и реализират на практика един от основните й принципи - давай, за да получиш. С дясната ръка САЩ ни дава двата нелетящи F-16, а с лявата ще поемат няколкото милиарда, с които ние си купуваме две ескадрили нови изтребители.

Това си е кабала, макар и в малко шокиращ вид.

Не ми е ясно каква ще е ползата от навеки приземените F-16 като учебни пособия. Мисля, че два тренажора за обучение на пилоти за новите американски изтребители може би ще свършат повече работа, вместо музейните експонати. При обявяването на сделката за първите 8 нови бойни самолети стана известно, че във военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде изграден център с тренажор за обучение на пилоти за изтребителите F-16.

За него също ще се бръкнем дълбоко в джоба, макар че не е известно колко. Парите обаче можем да избием бързо, тъй като там ще се обучават не само български, но и чужди пилоти. Дипломата или бревета, какъвто е популярния термин в авиацията, струва 30 000 евро.

Приложение в бъдеще ще намерят и двата нелетящи F-16. След като отпадне необходимостта им като учебни пособия, бихме могли да ги превърнем в музеи. И срещу едно левче всяко българче може да види от близо това чудо на бойната авиация.

Дарението на САЩ ни отваря очите и за някои вътрешно-политически феномени. Какъвто е даряването на старите килими от парламента на театъра в Кърджали, за което разказа преди време шефката на НС Цвета Караянчева. Трябва да разберем щедростта на този жест, станал факт точно в 60-тата годишнина от рождението на театъра. Както и благотворителната дълбочина на дарението от стари календари за старчески домове, също дело на Народното събрание.

Нелетящите самолети, старите килими и календари може да са с отпаднала необходимост, но очевидно ще имат място в битието ни, което също е с отпадаща необходимост. Бъдещето е светло.


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар