Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2020 г.

Лош сарай, хубави F-16 или защо Христо Иванов не атакува US посолството

Няма как да бъде прикрит двойният стандарт в една игра, която нито е в полза на демокрацията, нито срещу мафията...

 

 

Трепетно вълнение е обхванало демократичната общност. 

Мало и голямо брои дните до момента, в който Христо Иванов ще поведе протестиращи българи пред американското посолство. Нали той много иска да събори Борисов и атакува всички символи на паралелната държава  – Доган, „Балкански поток” и т.н.? Сега има прекрасен повод да се спусне с парашут в американското посолство, забивайки българското знаме на зелената му морава. Всеизвестно е - правителството готви покупка на осем нови бойни самолета, след като по-рано напазарува други. И децата знаят, че Борисов купува по този начин още власт от един от световните господари. 

Айде, всички чакат Иванов да хукне на протест пред посолството, или поне да информира дипломатите му за вредата от Борисов! Нали по същия повод той бе пред портите на Европейския парламент? Посолството е доста по-близо – да почука, влезе, да подири сметка защо американците договарят сделка с Борисов или поне да им разясни какъв сатрап е! От кого, ако не от тези най-големи приятели на гражданското общество би трябвало да потърси рамо? 

Иванов, естествено, няма да отиде. Няма и целият протест, макар много добре да знае за какво става дума. Виж, при руснаците може. Активисти на „Боец” трескаво наобикалят тия дни „Балкански поток”, много се тревожат от корупция при него. А самолетите, господа борци срещу статуквото, ами тях?! Вицепремиерът Каракачанов обясни на всеослушание, че новите F-16 няма да се плащат наведнъж, а на интервали.

Знае се  - ако с руснаците бе извършена такава сделка, натоварваща следващи правителства и поколения, воят щеше да бъде не до небето, ами да настигне с космическа скорост оная кола, която Мъск хвърли в пространството.

Сега обаче има не само тишина, но и унижение - протестираш срещу злодей, а твоят най-голям приятел и борец за демокрация в същия момент се договаря за милиарди с него. Посланик Херо Мустафа лично придружава представителите на компанията „Локхийд Мартин” при срещите им у нас. Нима протестиращите не виждат двойния стандарт на американската държава?

Но те се правят на ударени и за друго. Величествената разсеяност отново е на Иванов, този най-виден борец за реформа в правосъдието. Къде постоя няколко седмици Иван Гешев преди да бъде избран за главен прокурор, придружен от стария? Къде се потопиха заедно с Цацаров, обсъждайки сътрудничество, обмен на информация и други „чувствителни” теми.

В Русия? Таджикистан? В оня бутик в Барселона? Не, в САЩ бяха. Вашингтон ръкоположи Гешев.

Това са същите САЩ, за които цялата помощ за реформа на българското правосъдие се изчерпа със санкции срещу оня човечец, който пусна Николай Малинов. И никой не знаеше името на съдията по-рано, нито го запомни.

А представяте ли си Цацаров и Гешев да се бяха потопили за седмици в Русия? Какъв ли рев щеше да е?

7 май 2016 г. Бившият министър на правосъдието Христо Иванов, политологът Даниел Смилов, журналистът Иван Бедров и представителят на "Протестна мрежа" Николай Стайков се снимаха заедно с американския заместник-държавен секретар Антъни Блинкен. Снимката беше разпространена днес от американското посолство, два дни сред срещата, чийто домакин е бил посланик Ерик Рубин.


Всичко това показва най-вече безпринципност – голяма на големите играчи, голяма и на пионките им. Показва още палачьовщина – само на пионките. Но работата не е толкова плитка.

Мнозина все още се питат какво му стана на Христо Иванов, че един летен ден взе байрака и реши да го забие в краката на Доган. Акцията изпревари нахлуването на прокуратурата в президентството и старта на самия протест. Тоест тя не бе част от общите демонстрации. Защо Иванов наистина атакува морския сарай, още повече след като негов бургаски съветник подкрепи решение на ОбС в полза на сарая?

Първата версия, която ще защитят 4-5% от българите, е че Иванов е буден гражданин, активен българин, смел лидер, неповторим борец за справедливост. Писнало му е да управлява мафията, хукнал е под напора на омерзението.

Дано тия 4-5% гласуват напролет, за да влезе „Демократична България” в парламента... Не се търпи иначе!

Втората версия е, че просто Иванов е направил дързък и успешен предизборен ход. Подобни акции винаги вдигат рейтинг, вдигна го и сега.

Само че има и още нещо. Малцина го забелязват.

Както стана ясно, Иванов не протестира пред американското посолство. Той протестира срещу Доган и Пеевски, няколко пъти се изказа срещу „Балкански поток” и Валентин Златев. Нито дума от него, да кажем, за американските Марици. Не отиде и пред къщата на Иво Прокопиев в Созопол. Да ви прави впечатление избирателността? Ето го разковничето - Христо Иванов атакува единствено инструментите за влияние на Кремъл у нас – хора или бизнес. А това отваря още една версия за акцията в „Росенец” и поведението му на протеста въобще.

Иванов се мъчи да отреже руските влияния от българската власт. Само тях, затова пропуска американските домогвания.

Но как да е иначе? Самоинициатива ли са действията му? Случайно да не е човек, който навестява оная морава?

Абсолютно сигурно е, че според средностатистическия десен българин Иванов върши добро дело, защото доброто на този свят идва от САЩ, лошото – от Русия. Средно положение няма. Американските самолети са добри самолети, парите за тях – свободен пазар; „Балкански поток” е лош поток, парите им – корупция; Сараят на Доган е паралелна държава, оня в Созопол –  умна  и красива държава – така разсъждава дясната българска електорална единица. Затова Иванов не бива да се тревожи за настроенията на своите твърде интелигентни последователи. Но за всички останали няма как да бъде прикрит двойният стандарт в една игра, която нито е в полза на демокрацията, нито срещу мафията.

Това е игра, при която Борисов е лош само с връзките си с руснаците. Кукловоди се мъчат да ги отрежат. А пионките са хванали ножицата и се правят, че атакуват премиера принципно заради мафията, репресиите, мутрите...

Нито Борисов, нито самите руснаци са добри герои в пиеса. Те гледат личния си интерес, също както другите участници. Тази игра просто обяснява защо Христо Иванов никога няма да протестира пред американското посолство. Обяснява и какво точно прави то. Както и по какъв начин протестът е тръгнал да строи „нова България”.

Христо Иванов

 

Искрен Вълчев, Glasove.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар