Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2020 г.

ЕП прие резолюцията за България

Европейският парламент прие с 358 гласа „за“, 277 гласа „против“ и 56 „въздържали се“ резолюцията за състоянието на върховенството на правото у нас.

В аванс се знаеше, че политическите групи на социалистите, либералите и „зелените“ подкрепят резолюцията, докато Европейската народна партия (ЕНП) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) ще гласуват против нея.

Преди гласуването Групата на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент призова всички евродепутати да подкрепят резолюцията за състоянието на правовата държава и основните права в България. Европейската народна партия (ЕНП) обаче обяви, че няма да подкрепи предложените текстове

В окончателния текст на резолюцията е записано: „значително влошаване на зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите“.

Резолюцията се фокусира и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, особено липсата на рамка, която да държи Висшия съдебен съвет и главния прокурор отговорни за действията им.

Евродепутатите осъждат полицейското насилие и „непропорционална намеса“, по-специално всяко използване на сила срещу жени и деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частен бизнес, който подкрепя протестите.

Европейският парламент изразява и други опасения - за конституционна реформа на ГЕРБ, която трябва да е в съответствие с международните стандарти. Те са недоволни и от възможни промени в Изборния закон непосредствено преди предстоящите парламентарни избори

"Разследвания на корупция на високо ниво са без осезаеми резултати", казват евродепутатите.

В текста на резолюцията се изказват и притеснения относно състоянието на основните права, например по отношение на речта на омразата, пола и сексуалната дискриминация, правата на ромите и търсещите убежище, съобщава Banker.bg.

"Евродепутатите осъждат клеветнически кампании и насилие срещу журналисти. Те са дълбоко обезпокоени от влошаването на свободата на медиите, прозрачността и липсата на многообразие в медийната собственост и са загрижени от твърденията, че средствата от ЕС  са предоставяни на благоприятни за правителството обекти. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху разходите на ЕС и искат незабавно да се обърне внимание на парите на данъкоплатците, които се използват за обогатяване на близки до управляващата партия", се казва още в официалното съобщение на Европейския парламент.

Как гласуваха българските евродепутати

Въпреки подкрепата на европейските либерали, асоциираните към тях представители на ДПС - Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова са гласували с "въздържал се".

Социалистите в лицето на Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Ивайло Христов и Елена Йончева са гласували "за".

"За" е гласувал и Радан Кънев от ЕНП.

Останалите български евродепутати са гласували "против". Това са Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ.

"Против" са били Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които бяха избрани от листите на ВМРО, но са асоциирани с Европейските консерватори и реформисти.

"Протестиращите в България призоваха премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставки, тъй като гражданите стават все по-разочаровани от системната политическа корупция", е записано също в съобщението на ЕП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар