Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2020 г.

На гол корем - две ескадрили F-16!

Борисов явно е решил да мъсти на всички българи, като ги загроби с непосилни задължения за лишено от смисъл въоръжаване... 

 

В края на 2018 г. допуснахме, че бившият генерал-лейтенант от МВР и настоящ (все още) премиер Бойко Борисов напълно се вписва в профила на онези генерали, които - според Уинстън Чърчил - винаги се готвели за миналата война, защото бъдещата са я загубили преди да е започнала.

Поводът за това предположение отпреди две години бе шумът около очертаващата се тогава сделка със САЩ за закупуване на 8 изтребители F-16 блок 70. Това беше шумът на огромните пари - 1.256 млрд. долара, платени авансово за самолети, които ще кацат в България на порции - чак до 2024 година.

През лятото на 2019 г. Народното събрание ратифицира сделката. Българските пилоти изтупаха униформите си от прахта в очакване на новите придобивки. А политиците... се хванаха за гушите. Червените скочиха срещу производителя Lockheed Martin затова, че не предлагал опция за разсрочено плащане. А управляващите отвърнаха на удара с удар: няма как плащането да е разсрочено, защото досега не сме сключвали със САЩ подобна сделка и кредитната ни история не е позитивна.

Днес със сигурност можем да заявим, че о.р. генерал-лейтенант Бойко Борисов е в числото на визираните от Чърчил генерали. След като извадихме 1.256 млрд. долара за онези изтребители, премиерът вече е готов отново да бръкне в хазната и да извади още толкова - за нови 8 самолета, които ще кацнат в милата ни татковина... незнайно кога. Ако изобщо кацнат.

В дните, когато краката на правителството и политическото бъдеще на премиера силно се клатят, грижата за безопасността на българското въздушно пространство за след десетина години изглежда някак пресилена. А изпращането на писма заявки до Lockheed Martin за проучване на възможностите за закупуване на още 8 самолета F-16 Block 70 с нови радари и оборудване - като да тичаш пред вятъра. Който, макар и благословен от актуалния посланик на САЩ в София Херо Мустафа, изобщо не е ясно ще духне ли изобщо. И, ако да - в каква посока...

Както преди две години, сега отново си задаваме простичкия въпрос "За чий са ни две ескадрили изтребители? Да не би да сме тръгнали да си връщаме Одрин?" Няма как - ни по земя, ни по въздух, защото на бъдещите две наши ескадрили се падат около... 44 турски "такива"! Да не говорим за турската армия, която е девета в света по численост (и втора в НАТО) след "войската" на САЩ. Добре, че и ние сме в НАТО, инак...

Явно премиерът прави мили очи на отвъдокеанските си партньори, с които иначе има сложни отношения заради заиграването му с Путин. Освен това явно е решил да мъсти на всички българи - протестиращи и непротестиращи срещу неговото управление, като ги загроби с непосилни задължения за лишено от смисъл въоръжаване. И ще направи всички следващи правителства заложници на амбицията му да се докаже пред САЩ колко верен и перспективен партньор е!

Що ли не налее един милиард лева в пенсиите на българите, вместо да ги дава за изтребители? И дали е необходимо да му припомняме, че минималната пенсия в България все още е 250 лева, а прагът на бедността - само със 113 лева по-висок?

За латентната "конкуренция" по-добре да не отваряме приказка.

В началото на годината Румъния си напазарува от Португалия "само" 5 изтребители F-16 за 130 млн. долара. Както се казва - продължаваща сделка и с отстъпка като на верен клиент, защото северните ни комшии вече си бяха купили 12 португалски изтребители, втора употреба.

До момента никой и по никакъв повод не е обявявал война на Румъния, нито пък някой е нарушавал въздушното им пространство.

И това е разликата - и като политическа култура, и като интелектуално израстване: на 23 септември управляващите в Румъния почти единодушно гласуваха 40-процентно повишаване на пенсиите, докато наш Бойко продължава да дава по 50 лева на калпак. И да залага капани, в които ще паднем всички ние - останалите. 

Ако оживеем във войната, която собственото ни управление ни е обявило, естествено...


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар