Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2020 г.

Акция "Зима" продължава - от 15 ноември автомобилите задължително със зимни гуми

Според закона глобата е 50 лева. Отнемат се и 6 контролни точки. 

 

От 15-и ноември автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с гуми, които са подходящи за зимните условия. 

Водачите са задължени да шофират с тях до 1-ви март, съобщи БНР. Продължава и акция "Зима", третата част на която следи дали автомобилите са пригодени за зимните условия.

Според последните законодателни промени след 15-и ноември колите у нас трябва да са с гуми със зимни характеристики или с такива с минимална дълбочина на грайфера 4 милиметра. Според закона глобата за тези, които бъдат заловени от "Пътна полиция" да шофират с различни от тези параметри гуми, е 50 лева. Отнемат се и 6 контролни точки.

Ако гумите са употребявани повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е много по-ограничено, дори и да има шарка.

В цялата страна продължава акция "Зима", която започна в началото на месец ноември. Превозните средства с животинска тяга и товарните автомобили бяха проверявани през първия етап. Във втория етап на операцията се акцентира върху пешеходците. От "Пътна полиция" следят основно за неправилно пресичане.

"В момента е в ход втората кампания - пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя, която продължава до 20-и ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Обръщаме внимание на пешеходците да спазват правилата за безопасно пресичане и да използват специално обозначените за това места. Препоръчваме също така в тъмната част на денонощието да се избягва пресичане на неосветени или слабо осветени участъци на пътя, като е желателно да носят светли дрехи или дрехи със светлоотразителни елементи, за да бъдат забелязвани от водачите на пътни превозни средства", каза инспектор Севдалина Атанасова от "Пътна полиция".





Няма коментари:

Публикуване на коментар