Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2020 г.

Русия изпрати 2000 миротворци в Нагорни Карабах

Руските миротворци ще останат там за най-малко 5 г., разширявайки руското военно присъствие в региона 

 

Руски мироопазващи сили бяха разположени днес в планинския анклав Нагорни Карабах - предмет на въоръжения конфликт между Азербайджан и Армения, след подписаното снощи споразумение за спиране на огъня след 6-седмични сражения между азербайджанските и арменските сили, предаде Ройтерс.

Според споразумението Азербайджан ще запази териториите, които е завоювал при сраженията, включително и втория град в анклава - Шуша, който арменците наричат Шуши. Арменските сили ще трябва също така до 1 декември да предадат контрола над редица други територии, посочва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин каза, че подписаното снощи споразумение трябва да открие пътя към трайно политическо споразумение на конфликта, отнел живота на хиляди хора, прокудил от родните им места още много и заплашващ с военен пожар целия регион.

Прекратяването на огъня предизвика празненства в азербайджанската столица Баку, където коли и автобуси надуваха клаксони, а възторжени тълпи излязоха по улиците, размахвайки азербайджански национални знамена.

В арменската столица обаче избухнаха улични безредици. Разярени тълпи щурмуваха парламента и редица правителствени сгради, наричайки споразумението предателство. Имаше искания за оставката на премиера Никол Пашинян, който го подписа.

Пашинян каза, че е сключил споразумението под натиск от собствената си армия, която заяви, че всички военни действия в Нагорни Карабах са прекратени и че ситуацията е спокойна.

Нагорни Карабах е международно призната част от Азербайджан, но населена, а доскоро и изцяло контролирана, от етнически арменци, които обаче в сраженията през последните седмици бяха изтласкани от азербайджанските въоръжени сили. След подновяването на военния конфликт на 27 септември азербайджанските сили твърдят, че са си върнали голяма част от земите в и около Нагорни Карабах, които те загубиха във войната през 1991-1994 г., в която бяха убити около 30 000 души.

Подписаното снощи споразумение се разглежда като знак, че Русия, която има отбранителен договор с Армения и военна база там, все още е главен арбитър в региона, който тя смята за свой заден двор, въпреки опитите на Турция за силова намеса, отбелязва Ройтерс.

Руските миротворци ще останат там за най-малко 5 г., разширявайки руското военно присъствие в региона. Путин каза, че те ще бъдат разположени по фронтовата линия в Нагорни Карабах и в коридора, свързващ анклава с Армения.

Руското министерство на отбраната съобщи, че там вече са пристигнали 10 военни самолета с руски войници. Руските сили включват 2000 войници, 50 бронирани машини и 380 други бойни машини и военно оборудване. Руската държавна телевизия показа кадри с руска военна колона, движеща се от южна Армения към Карабах.

Според споразумението Азербайджан ща получи и шосейна връзка със своя анклав, разположен по границата с Иран и Турция - нещо, което ще даде и на Турция сухоземен мост към основната територия на Азербайджан. Турските военни ще помогнат за попълване на състава на обединен наблюдателен център с руските сили. Очаква се по-късно днес Москва и Анкара да подпишат съответното споразумение.

Путин каза, че прокудените от обиталищата им хора вече ще могат да се завърнат в Нагорни Карабах, ще бъдат разменени военнопленници и тела на убитите. Всички икономически и транспортни връзки в региона ще бъдат отворени с помощта на руски граничари.

"Ние изхождаме от разбирането, че споразуменията ще създадат необходимите условия за дългосрочно и цялостно споразумение на кризата около Нагорни Карабах на честна основа и в интерес на народите на Армения и Азербайджан", посочи Путин.

"Миротворческата операция в Нагорни Карабах е руска, тя се извършва със съгласието на Армения и Азербайджан, като са възможни само елементи на съгласуване с Турция", каза днес Константин Косачов - шеф на комисията по международни въпроси в руското Федерално събрание.

Миротворческият контингент там е съставен само от руски части и това не е съвместна операция с Турция, подчерта руският сенатор и външнополитически експерт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар