Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2020 г.

Нешка Робева: Хората не живеят по-добре

"Преди една върхушка ръководеше според своите виждания, сега върхушките се сменят." 

 

"Много деца ще се наложи да разберат, че в този живот освен привилегии има и задължение."

Това каза за БНР Нешка Робева, българска състезателка, по-късно треньорка по художествена гимнастика и хореографка на "Златните момичета", заслужил майстор на спорта, заслужил треньор.

Периода на извънредното положение, обявено заради пандемията през март, Нешка Робева прекарва на вилата си на село.

"Страшното е, че това е векът, в който семейството се разпада и то абсолютно умишлено", подчерта тя.

Коментарът ѝ за прехода от комунистическото управление към демокрацията беше:

"Аз съм човек, който живее в себе си, не изпитвам носталгия, но мога честно да кажа, че това не е по-доброто решение на нещата, тогава една върхушка ръководеше според своите виждания, сега върхушките се сменят. Не знам какво сме постигнали, не вървим напред."

"Ако отидем и се разходим в България, ще видим, че хората не живеят по-добре, а какво ще бъде оттук нататък. Спомням си едно предсказание на Ванга, тя казва, че хората ще се върнат към селото", добави Робева.

Според нея българите сме един наивен народ.

"Много лесно се лъжем. Когато едни човек ми говори и то ми говори убедено, аз приемам, че е така или до известно време приемах, а сега когато в една предизборна кампания ми говорят, аз не вярвам вече, а народът ни продължава да вярва, на кого вярва, трябва да вярва на собствените си ръце", подчерта тя.

Нешка Робева е родена на 26 май 1946 г. в Русе. Завършва хореографско училище, а после ВИФ (сега Национална спортна академия "Васил Левски"). Освен с постиженията си като състезател, треньор, хореограф, постановчик и ръководител на танцова трупа, Нешка Робева е известна и с честната си и смело отстоявана гражданска позиция, с активното си участие в политическия живот на България преди и след 10 ноември 1989 година. Депутат е в два парламента. 

Тя е сред само двамата депутати, които се осмеляват да се обявят и да гласуват против Закона за административното деление през 1987 година, свиващ окръзите до 9 области и окрупняващ общините в селищни системи.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар