Зима

Зима
Пролет

7 ноември 2020 г.

Егати държавата, щом това е здравната й система!

Който оцелее, няма да се плаши - здравният бюджет за догодина е рекорден, ще се крадат 5 млрд лева...
 

 

Този път самохвалната логорея на Бойко Борисов е просто мед в кацата с фекалии на "здравната" ни система. Докато громеше онлайн "вуду магиите и измишльотините на лъжливите сайтове" с обещанието след опита за пуч "гладен няма да оставя никой", карантинираният и самоизолиран от протестите премиер я описа така, че пациентът да не я познае.  А заявката "февруари-март-април ще изправя държавата" беше вързано с актуалната картинка на здравеопазването като на свинче звънче. Добре, че ги няма умрелите!

Ако слушаш Борисов, нямаш грижи. Сега като ръководител се чувствал най-сигурен какво да се прави. Здравите да работят, заразените да се карантинират, болните веднага да се лекуват. Усилихме болниците, имаме всичко осигурено за следващите месеци, ваксините започват да излизат, разчитам на моите юнаци – докторите, сестрите, водещите ни лекари. "Сменяйте протоколите, едните антибиотици не дават резултат, другите дават - въртете ги. Вие разбирате повече, помагайте на всеки един човек".

В резюме на тоталния разпад и хаос: "Не вярвайте на смрадливите, всички мерки се изпълняват! Пазете се, хватката е да се пазим. Да не се заразим повече от необходимото, масово. И така ще минем най-добре в Европа. Още сме на 17-то място. Благодаря ви! И Господ да е с нас!"

А Господ все не смогва да си събере вересиите. Здравният министър уверява, че многото легла в болниците нямало къде да изчезнат, докато се чуди защо не приемат пациенти. Бързата помощ реве, че при стотици закупени преди време линейки нямала достатъчно. И се кълне, че не закъснява, докато я чакат с часове. След което обикаля всички софийски болници, за да откара пациент в Своге, където да констатират смъртта му. Джипитата се крият като мишки от личните си пациенти, които лекуват дистанционно, ако изобщо си вдигнат телефона.

Но който оцелее, няма да се плаши - здравният бюджет за догодина е рекорден, ще се крадат 5 млрд лева. Освен това премиерът пое друго ключово обещание: "да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение". Включително в хотелите, което си е екстра. Следва нова порция заповеди и реорганизации на пожар, които пораждат обаче и нови въпроси - ако не се съберем легнали пред и около болниците, кой ще ни лекува в хотелите. Отговорът е, че идеята още се уточнявала.

И така не е отвчера. От години при всеки вирусен сезон няколкото белодробни отделения в София се пукат по шевовете и няма място за стотици тежки случаи. И умират толкова пациенти, колкото и сега - но не от измамата Covid-19, а от белодробни усложнения към обичайните придружаващи заболявания. Тотален и безчовечен батак, в който хипократовата клетва и клетвата на министрите са венецът на гаврата с "правовия" ред в държавата. Който е ред дотолкова, доколкото милиардите от здравни вноски и данъци потъват редовно във властовите чекмеджета, преди да оставят пациента на улицата.  Юначно доверие за Genocid-20!


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар