Зима

Зима
Пролет

1 ноември 2020 г.

Десет факта за Шон Конъри

В памет на сър Шон Конъри поглеждаме зад кулисите с 10 малко известни факта от неговия живот 

 

На 31 октомври 2020 година на 90-годишна възраст почина световноизвестният шотландски актьор Шон Конъри. 

Носител е на награди Оскар, два пъти получава БАФТА, както и 3 пъти Златен глобус.

Томас Шон Конъри е роден на 25 август 1930 година във Фаунтънбридж, Единбург, Шотландия. Майка му – Йофамия, е чистачка, баща му – работник във фабрика и шофьор на камион, брат му Нийл – строителен работник.

Конъри е бил разносвач на мляко, шофьор, хамалин, модел на студенти от Единбургския колеж по изкуствата, занимавал се е с полиране на ковчези и бодибилдинг. Записва се в Кралската флота, но е освободен по здравословни причини.

На 23 години е изправен пред избор – да бъде професионален футболист или актьор. Въпреки обещаващите му постижения в спорта, избира актьорството и впоследствие признава, че е избрал по-интелигентното движение.

Първата му голяма филмова роля е в „Няма път назад“ (1957), последвана от няколко телевизионни участия и гостувания в различни сериали. През 1962 г. снима в „Най-дългият ден“ (1962) в компанията на филмови „звезди“.

Пътят към славата започва през 1962 година с емблематичната роля на Джеймс Бонд в първия филм от шпионската поредица за перфектния британски таен агент – „Доктор Но“ (1962) и продължава в следващите шест: „От Русия с любов“ (1963), „Голдфингър“ (1964), „Операция „Кълбовидна мълния“ (1965), „Живееш само два пъти“ (1967), „Диамантите са вечни“ (1971) и „Никога не казвай никога“ (1983).

Паралелно с успеха на Бонд-филмите, Конъри затвърждава бляскава кариера и с роли в „Убийство в Ориент експрес“ (1974), „Мъжът, който щеше да бъде крал“ (1975), „Бандити във времето“ (1981), „Шотландски боец“ (1986), „Името на розата“ (1986), „Недосегаемите“ (1987), „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ (1989), „Скалата“ (1996), „Да откриеш Форестър“ (2000), „Лигата на необикновените джентълмени“ (2003) и други.

В личния живот: първи брак, развод и един син – Джейсън Конъри, последвал стъпките на своя баща и в кариерата, и в брака: развод с Миа Сара и един син – Дашиел Куин Конъри. От 1975 година Шон Конъри е женен и живее с Мишлин Рокбрюн, с която нямат деца.

В памет на сър Шон Конъри днес поглеждаме зад кулисите с 10 малко известни факта от неговия живот.

1. Започва да пуши от 9-годишен…

2. В продължение на 11 години взима уроци по танци. Негов учител е шведската танцьорка Ят Малмгрен.

3. През 1993 година се подлага на лъчетерапия поради неустановена болка в гърлото. Две години по-късно в интервю за „Entertainment Weekly“ споделя, че процедурата е била наложена с цел отстраняване на тумор на гласните струни, установен след загуба на гласа по време на снимките на „Изгряващо слънце“ (1993). Именно това е причината германецът Герт Гюнтер Хофман да е негов глас в продължение на години. Макар и по-нисък по тон, той перфектно дублира харизматичния Конъри. Следващият дублиращ дълбок глас невероятно съвпада с истинския глас на Конъри – Манфред Вагнер умира след озвучаването на два от филмите на Конъри – „Първият рицар“ (1995) и „Скалата“ (1996).

4. Когато не снима, предпочита да живее в Марбея, Испания, близо до голф-игрището, където ежедневно играе. Напуска след разногласия с местната преса и се установява на Бахамските острови, където продължава с голфа.

5. Удостоен е с рицарско звание от Британската империя в Почетната листа на Кралския милениум (2000) за своя принос във филмовата драма. Наградата получава от кралица Елизабет ІІ на едночасова церемония в Единбургския дворец в Шотландия на 5 юли 2000 г., придружаван е от своята съпруга Мишлин и брат си Нийл.

6. За снимките на „Никога не казвай никога“ (1983) взима уроци по бойни изкуства, но травма в китката е причина да спре и да остане обиден на своя инструктор. В продължение на години живее с болката, без да подозира, че всъщност китката е била счупена. Инструкторът е бил… Стивън Сегал.

7. През март 2003 г. сър Шон Конъри декларира, че няма да се завърне в родината си, докато Шотландия не стане независима страна. Вярва, че това е възможно в рамките на… неговия живот.

8. В почти всичките си роли на Джеймс Бонд носи шапка. Причината е ранно оплешивяване, започнало още от 21-годишната му възраст. Любимият му от Бонд-филми е „От Русия с любов“. Създателят на Бонд – сценаристът Йън Флеминг, първоначално не одобрява избора на Шон Конъри и предпочита Кари Грант, впоследствие променя мнението си и признава, че той е идеалният герой.

9. От шестимата актьори, играли Бонд, Шон Конъри е единственият, служил в Кралския флот, както и самият Бонд.

10. По време на дългата си филмова кариера отказва ролята на Архитекта в „Матрицата: Презареждане“ (2003) и „Матрицата: Революции“ (2003). Отказва ролята на Гандалф във „Властелинът на пръстените“ (2001) с обяснението, че не разбира книгата. Отказва ролята в „Аферата Томас Краун“ (1968), за което по-късно съжалява. Отказва ролята, изпълнена от Ричард Чембърлейн в „Шогун“, защото не приема телевизионни изяви.

Шон Конъри

 

Тихомир Милков, 10te.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар