Зима

Зима
Пролет

1 ноември 2020 г.

Проф. Димитър Луджев: Доган отдавна търси начин да отстрани Борисов

"БКП се разпадна на две части – БСП-ревизионисти и ГЕРБ-комунисти."
 

 

- Проф. Луджев, преди години участвахте в правенето на история, сега подреждате история. Как през погледа на експерта изглежда явлението ГЕРБ, заради чието управление днес наричат държавата ни „Дебеландия“ или „Чекмеджария“? Защо се стигна до тук и откъде тръгна всичко?

- Още през 2009 г. аз говорих за контрареволюцията на герберите. В моя статия посочих, че формацията ГЕРБ със своя персонален състав (породата хора, които събра) и менталните характеристики на лидера си ще докара контрареволюция срещу принципите и ценностите на либералната демокрация, установени в началото на 90-те години на миналия век. Това е същината на явлението. Това беше нещо като протест на голяма част от българското общество, която се чувстваше пренебрегната от политическите сили на прехода. ГЕРБ се превърна в инструмент на една нова генерация – хора без никаква обществена биография. Точно като своя лидер, който 10 г. е бил в подземието, докато Първанов и Царя не го избутаха за главен секретар на МВР. Говорим за личности, изплували от сенчестите дълбини на обществото. Тяхната най-съществена характеристика е, че възприемат закона като бариера в полето – само тъпанарите се блъскат в нея, а умните я заобикалят. За тези хора няма закон. Те намериха в ГЕРБ и в нейния лидер машината, с която да влязат във властта. Една маса от хора, занимаваща се с клиентелски интереси. Много типична за тази порода хора е тяхната анонимност – за 11 г. управление се помнят няколко имена. Всъщност, ГЕРБ е една огромна клиентела, образувана по мафиозен образец: капо ди тути капи е отгоре, около него са помощниците му и така - до долу.

- Проектиран ли е ГЕРБ или възникна спонтанно?

- ГЕРБ е проект на кадесарско-ченгеджийски кръг – неслучайно почти всички местни ръководители бяха хора, свързани със службите.

- Има аналогия между появата в политическото ни пространство на Царя и на Борисов – и двамата влязоха през графата „Чудотворци“.

- Точно така е. И това е свързано с българската народопсихология. Няма друга държава в Източна Европа, където да са се случвали такива чудеса. Да идват на вълни еднодневно родили се партии покрай някакъв спасител и да взимат властта. Това говори за особена инфантилност на голяма част от българския електорат. Лидерите, които избира един народ, показват неговата годност за демокрация.

- Не от днес „Сараите“ са етикет на задкулисието, на скритата власт. Как виждате реалното структуриране на властта?

- Има известно хиперболизиране на мощта на ДПС, не че тя е малка. Каквото и да говорим, Ахмед Доган е сред най-добрите политици, които България е имала – в балканския смисъл на понятието. Човек, който умее да овладява и държи властта. Той добре се ориентира към няколко ключови пункта на системата – съдебната власт (специално следствието и прокуратурата) и настаняването на хора от партийния си апарат в икономически структури и на различни властови нива. Силата на ДПС обаче идва от поговорката за баницата – не е луд този, който я яде, а който я дава. Защото големите партии, които управляват, са български, големите богаташи, които се перчат - също. Доган категорично не е фен на Борисов и отдавна търси начин да го отстрани. Просто си прави сметките кога и как ДПС ще е в по-добро положение.

- Икономическата мощ не е ли съсредоточена повече в хора около Доган, отколкото сред обкръжението на Борисов?

- Като изключим Делян Пеевски...

- Малко ли е? Как преценявате личността Делян Пеевски?

- Той тръгна от царския комсомол, направи парите си в БМФ и „Пристанище Варна“. После се залепи за ДПС, свърши огромна работа в държавния резерв, натрупа още добри пари, а накрая се присламчи към банкера Цветан Василев, който го наричаше свой син. Явно, че има качества и носи всички характеристики на герберския модел – безскрупулност, агресивност, цинизъм, умение да контролира силовите структури на властта, да купува и продава политици. Впрочем, всичко това е характерно и за Доган.

- Тоест - калъпът е един?

- Един е. Разликата е, че Доган е значително по-умен, гъвкав и печен от Борисов. Борисов е полуграмотен страхлив човек.

- Ако Борисов слезе от политическата власт, а "Сараите" останат в силата си, няма ли да получим още една порция от същото - с нов аватар, но в стария модел?

- Зависи от нас. За пръв път от много време България има шанс да промени състава на управляващата група. Поне 50% от бъдещия парламент ще е съставен от различен тип хора – далечни на подземния свят и на стария политически елит. Това е шансът да се пречупи герберската културно-антропологична простащина и влиянието на ДПС.

- Какъв срок на годност давате на ГЕРБ?

- Губят властта и се разпадат, точно като НДСВ. А вождът им вече е спечелил народната омраза, както се случи с Костов, Софиянски, Царя. ГЕРБ не е партия, а клиентела.

- ГЕРБ е дериват на БКП, като историк виждате ли вариант те да се поучат от своя прототип и да проведат развенчаване на култа към личността на Борисов, с цел оцеляване?

- Няма кой да го направи, нямат хора с капацитет. А и цялата партия се крепи единствено на електоралната мощ на Борисов и няма кой да го замести. Иначе да, те са дериват на БКП, която се разпадна на две части – БСП-ревизионисти и ГЕРБ-комунисти.

- Изкушенията, предлагани от ГЕРБ и действащи като развращаваща сила, не подминаха много от някогашните сини лидери: Надежда Михайлова е в Анкара, Едвин Сугарев - в Ниш, Филип Димитров - в Конституционния съд, Александър Йорданов - в Европейския парламент, Георги Марков - в Народното събрание.

- Това са все някогашните „кинжали“ – тези, които парадираха с изключителния си антикомунизъм, а действаха като болшевики. Съсипаха СДС и после - като сръчни опортюнисти - се наместиха по етажите на властта.

- Последната публична изява на Филип Димитров беше особено смущаваща: той заяви, че при ГЕРБ имаме върховенство на закона, свобода на медиите и икономическо благоденствие.

- Човекът си плаща, няма безплатен обяд. Той какъв ли не беше: представител на България в ООН, посланик във Вашингтон, после Плевнелиев го четкаше и буташе, сега е конституционен съдия. Винаги е бил опортюнист - един от нещастните случаи в българската история. Да твърдиш, че ГЕРБ спазва върховенството на закона, съблюдава медийната свобода и е довела страната до благоденствие е наглост, морална нечистоплътност. И не е само той, говорим за случайни хора без никаква професионална подготовка и обществена биография, които застанаха начело на държавата. Какво да говорим за вечно "гладуващият" Едвин Сугарев или за агенти на ДС като Георги Марков?

- Вашият колега, сегашен министър на отбраната и вицепремиер на страната, също е агент на ДС.

- Красимир е от Първо главно управление, преди това е бил и на друго място.

- Редица европейски медии го обвиниха в търговия с българско гражданство.


- Неговите хора ги изловиха. Във всяка нормална държава той щеше да си подаде оставката, защото носи политическа и морална отговорност за действията на подчинените си. Нищо подобно. Сега се вихри и прави всичко възможно с антинационална позиция да ни скара със Северна Македония. А покупката на Ф-16 ще бъде оценена от историята като вреден за България гешефт.

Проф. Димитър Луджев работи в Института по история на БАН, бивш депутат, вицепремиер и министър на отбраната.

 

Интервю на Емил Янев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар