Есен

Есен

9 ноември 2020 г.

Русия ще признае новия президент на САЩ само след потвърждаване на официалните резултати

Дмитрий Песков: Президентът Путин много пъти е казвал, че ще уважи всеки избор, който американската нация направи 

 

Множество световни лидери вече поздравиха Джо Байдън за победата в президентските избори в САЩ. Но някои запазиха мълчание. 

Освен лидерът на Китай Си Дзипин, поздравленията към Байдън си спести и президентът на Русия - Владимир Путин.

Руският президент отказва да поздрави Джо Байдън, тъй като все още предстоят законови процеси, съобщават от The Independent.

"Русия ще признае новия президент само след потвърждаване на официалните резултати", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, без да уточнява какво точно би означавало това.

"Вярваме, че правилното нещо е да изчакаме“, каза той пред журналисти. "Президентът Путин много пъти е казвал, че ще уважи всеки избор, който американската нация направи."

Но какви са отношенията между Путин и Байдън?

Връзката между САЩ и Русия не е била толкова лоша от Студената война насам. А изглежда няма и да се подобри, тъй като личните отношения между президента на Русия и бъдещият президент на САЩ не са особено цветущи.

През 2014 г. в свое интервю Джо Байдън, който тогава е вицепрезидент, заяви, че Владимир Путин "няма душа".

Победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ вероятно ще доведе до втвърдяване на позицията на Вашингтон към Москва, включително засилване на санкциите за купувачите на енергоносители. Това предупреждава пред ТАСС почетният професор от токийския университет "Хосей" Нобуо Шимотомаи, автор на над 20 книги за историята и политиката на Русия.

"С идването на власт на президент католик още повече ще се увеличи присъщият на Демократическата партия ожесточен натиск върху Русия, включително по въпроса за Украйна. Ще се увеличи и вероятността от санкции", казва професорът.

Той пояснява, че предвид засилването на тенденцията в САЩ и ЕС за преминаване към екологично чисти енергийни източници съществува вероятност да се въведе данък за вноса на енергоносители с цел намаляване на въглеродните емисии, което "също има характер на санкции срещу Русия".

Шимотомаи изказва предположението, че заради острото съперничество между Републиканската и Демократическата партия в САЩ ще възникне конфликт между бъдещия президент и Сената. Така според него американската политика ще се съсредоточи върху вътрешните проблеми и затова "промяната в отношенията с Русия в интерес на решаването на международните проблеми ще се усложни много", цитира ТАСС мнението на японския учен.Няма коментари:

Публикуване на коментар