Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2020 г.

Студенти и политици се обявиха в защита на проф. Михаил Мирчев

Две декларации в подкрепа на преподавателя настояват Мирчев да не бъда отстраняван и се противопоставят на "доносите" и "манипулативните твърдения"

 

 

Няколко дни, след като стана известно, че етичната комисия към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще провери дали в лекциите на професор Михаил Мирчев има ксеонофобия и расизъм, в негова защита се обявиха група студенти, както и личности, и организации.

Две декларации в подкрепа на преподавателя настояват Мирчев да не бъда отстраняван и се противопоставят на "доносите" и "манипулативните твърдения" (от писмото на студентите). Според другата позиция, подписана от Ангел Джамбазки (ВМРО), бившият здравен министър Петър Морсков и други - ако Мирчев бъде уволнен заради лекциите му - то това би довело до "опасен прецедент, проправящ пътя за бъдещи чистки не само в академичните среди, а и в публичната сфера и дори частния бизнес", съобщава Dnevnik.bg.

До проверката на това какво преподава Мирчев се стигна след отворено писмо, подписано от Студентско общество за равенство. В него студенти твърдят, че в курса му "Социална работа с ЕТНО групи" има "расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование". Самият Мирчев заяви пред "Дневник", че са извадени отделни думи от лекциите му, а пред Би Ти Ви коментира, че би се оттеглил, само ако създава репутационен проблем.

Искането за отстраняване на Мирчев е донос от времето на тоталитаризма

Мирчев изрази възхищение от трима студенти от Юридическия факултет на Софийския университет, които също разпространиха писмо, но в подкрепа на професора. "Ако аз реагирах срещу опит за заклеймяване на друг мой колега, бих написал подобен текст. Бих се подписал под такъв текст...", написа Мирчев във фейсбук пост, с който споделя писмото на младежите от трети курс. В него те наричат искането на техните колеги за отстраняването на Мирчев - "доноси" от отминалото време на тоталитаризма".

"Осъждаме употребата на такъв тип доноси, тъй като възбуждат основателен страх у студентите и преподавателския състав и ги кара да се въздържат от това да изразяват мнения и да обсъждат важни обществени проблеми, което косвено нарушава правото им на свобода на словото гарантирано от чл. 39 от Конституцията, както и от чл. 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз, респективно и чл. 10 от ЕКПЧ, по която България е страна", пишат тримата бъдещи юристи.

Според тях в лекциите на Мирчев няма ксенофобия и расизъм, защото "когато става дума за интеграция на хора от даден етнос в обществото няма как да се разисква сериозно и обстойно темата, без да се посочват проблемите, които стоят пред такава интеграция. Това не е и не може да бъде квалифицирано като расизъм, а като обективно и реалистично поставяне на проблемите пред обществеността и науката, тъй като в противен случай трябва да приемем, че Народното събрание, Европейският парламент и всички национални, европейски и международни институции и организации, които се занимават с проблемите на интеграция на малцинствените групи са проповедници на расизъм и ксенофобия и всякакви типове омраза, защото адресират малцинствени проблеми", става известно още от писмото, което също е адресирано до ръководството на Софийския университет и министъра на образованието.

"Политкоректна инквизиция по западен модел"

В декларация, подписана от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, бившия здравен министър Петър Москов (който преди време се определи като десен консерватор, бел. ред.), студентски клубове и организации, в защита на Михаил Мирчев, се казва, че "в момента на родна територия наблюдаваме генезиса на политкоректната инквизиция по западен модел, която трябва да спрем в зародиш преди бавно, но сигурно да ескалира до въвеждането на квоти, "реч на омразата", политически коректен нов говор, диктат на малцинствата, налагане на мултикултурна политика, приветстване на нашествието на исляма и т.н. Всичко това, разбира се, под маската на моралната извисеност, загрижеността, толерантността и антифашизма".

С декларацията, цитирана от сайта "Площад Славейков" се призова ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и министъра на образованието Красимир Вълчев "да не се поддават на необноснованите провокации на едно шумно малцинство, което цели разрушаването на публичния дебат, а съответно и на социалната тъкан на обществото". "Ваше задължение е да не позволите академичната среда да бъде подчинена на шепа прогресивни идеолози и тяхната догматична непоносимост към различното мнение и тоталитарно преследване на изповядващите го, а да съхраните функциите ѝ като средище на свободомислие и достойнство".

Според декларацията исканията на студентите за отстраняване на Мирчев и приемане на поправка в правилника на висшето училище, с която да се защити академичната общност от дискриминация и насилие са в противовес на традицията на университетското образование, което от над хилядолетие насам повелява идеите да бъдат оборвани чрез дебат, а не чрез подмолни действия, клевети и доноси, пълни с епитети без никакво обосноваване и ясна дефиниция. 

"Освен очевидните негативи от това един преподавател да бъде уволнен и публично порицан, просто защото лекциите му не удовлетворяват политически коректната трактовка на дискутираната от него тема, считаме, че подобни действия биха довели до масова автоцензура сред академичните среди."

Проф. Михаил Мирчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар