Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2020 г.

Като затваряте държавата, защитете хората!

Нашите власти да не се оправдават, че няма пари! 

 

Едновременно с готвената блокадата  властите трябва да обявят и икономическите мерки, които ще се предприемат в защита на бизнеса и на хората. 

Ако не го направят, не ми се мисли какво ще им се случи на стотици хиляди, свързани със затворените бизнеси. 

През пролетта правителството почти остави хората да се оправят както могат – на практика единствената мярка, която видяхме беше „60/40“, а и тя не се ползваше с особена популярност.

През пролетта Франция и Англия за няколко месеца дадоха на хората в принудителна безработица над 80% от заплатите им! Днес в Австрия компаниите, засегнати от затварянето могат да очакват до 80% от оборота си за миналата година по същото време. В Дания малките и средни предприятия могат да искат до 90% от оборота си, а големите – до 70%. В Унгария пък правителството ще възстановява 80% oт cтoйнocттa нa peзepвaциитe в тypиcтичecĸия ceĸтop.

И нашите власти да не се оправдават, че няма пари! Европейските заеми за посрещане на здравната криза, са толкова мащабни, че е изключено да бъдат връщани по класическия начин. Те или ще се превърнат във вечни заеми, на които ще се плащат само лихвите, или просто ще бъдат трансформирани в лоши кредити.

Европа знае, че въпреки високата цена, не може да остави своите народи на ръба на отчаянието и затова помагат с пълни шепи. Дали нашите управляващи го знаят, не е сигурно. В нормалните европейски страни политиците знаят, че ще бъдат изметени, ако  си позволят пренебрежение към проблема за оцеляването на обикновените граждани. В България не е ясно дали ги очаква такава съдба и това развързва нехайство и безотговорност. 

А опозицията – сега е момента да поиска прилагането у нас на европейски практики. Друг няма кой да го направи. 

А отиването в болниците като лекари и санитари може да е ефектно, но е далеч от истинската национална отговорност на опозицията.


 Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар