Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2020 г.

За едни затвор, за други... парти изненада

Двойните стандарти на репресията при неспазване на мерките срещу COVID-19 ги правят още по-неефективни


 

31 март 2020 г. 

На редовната си сутрешна пресконференция Националният оперативен щаб обявява, че за последното денонощие са установени 20 нови случая на COVID-19 - два в София и по един в Плевен, Монтана и Благоевград. Общият брой на потвърдените заразени е 399, от които 146 са в болница.

Десет дни по-рано - на 21 март, шофьорът на камион Д.Н. се прибрал от курс в Германия и влязъл през Дунав-мост 2. Здравните власти на границата го поставят под задължителна карантина от 14 дни, която той трябвало да изпълни в апартамента си в Пловдив, където живеели съпругата и синът му, който страдал от алкохолна зависимост.

През следващата седмица състоянието на сина му се влошило и в крайна сметка на 30 март той станал неконтролируем. Д.Н. се обадил на 112 и на място дошли полицаи, които извикали линейка, която да откара сина в Центъра за психично здраве в Пловдив.

Притеснен за сина си, Д.Н. и съпругата му последвали линейката с личния им автомобил и изчакали прегледите пред сградата на болницата. Там обаче били разпознати от полицаите, които по-рано дошли в дома му. Те ги проверили и установили, че Д.Н е нарушил карантината си. И го докладвали на прокуратурата.

След две седмици Д.Н. е предаден на съд по обвинение за нарушаване на противоепидемичните мерки. Районният съд в Пловдив го признава за виновен и го осъжда на една година и половина затвор (изпълнението на наказанието е отложено за три години) и глоба от 20 хил. лв. Съдия Методи Антонов приема, че няма как действията на Д.Н. да са "продиктувани от стреса и притеснението от влошеното психическо състояние на сина му, поради факта, че не се касае за инцидентно такова - Н. Н. е бил с влошено психическо здраве вследствие на злоупотребите си с алкохол повече от две седмици".

2 ноември 2020 г. Националният оперативен щаб вече не дава пресконференции, но от изнесените данни става ясно, че новите случаи са денонощието са 1225 (денят е понеделник, когато се отчитат резултатите от много по-малък брой тестове през уикенда - бел. ред), общият брой е 32 241, като в болница са настанени 2680 човека.

На следващият ден по bTV е излъчен репортаж, който разказва за това как общинският съветник от Земеделския съюз "Александър Стамболийски" Кирил Търев е празнувал рождения си ден в заведение в града заедно с още 70 човека с живото участие на Галена и Алисия. Партито продължило след 1:30 сутринта, става ясно от репортажа, озаглавен: "При ръст на на болните от COVID-19: Общински съветник от Пловдив празнува нощен купон".

Пред телевизията Търев обяснява, че не знаел за партито, защото то било изненада: "Превърна се в хубав рожден ден благодарение на мои приятели. Аз не мисля, че съм направил нещо лошо, че съм се събрал за 30-ия ми рожден ден със 70 човека в заведение за 400 човека, всички мерки бяха взети". Буден гражданин, който е станал свидетел на партито, се е обадил на 112 . Ресторантът е глобен с 3000 лева.


Два случая, един град, една и съща власт

В първия - баща придружава сина си до спешно отделение в нарушение на противоепидемичните мерки. Случаите в цялата страна са по 20 на ден. Полицията причаква нарушителя на място. Следват обвинение и присъда. Наказанието - затвор от 1 г. и половина (макар и условно) и глоба от 20 хил. лв. Защото съдът приема, че синът му така или иначе си бил зле и нямало нищо инцидентно.

Във втория - над 70 човека правят купон на закрито в нарушение на мерките, когато случаите са хиляди на ден, а починалите - десетки. Празнува представител на местната власт. Има явно нарушение на противоепидемичните мерки. Полицията не се впечатлява по никакъв начин. Следва глоба, чийто размер е седем пъти по-нисък от тази в първия случай. Няма разследване, няма обвинения. Защото партито било "изненада".

При първата вълна от коронавирус прокуратурата предаде на съд стотици българи, повечето от които върнали се принудително от чужбина, само заради това, че са излезли от дома си. Присъдите са несъразмерно тежки за обществената опасност на деянието - затвор и непосилна по размер глоба. Пак тогава прокуратурата повдигаше обвинения за всяване на паника, разследваше постове във facebook, проверяваше цените в аптеките, броеше декларациите на КПП-тата и т.н.

Днес, когато втората вълна набира все по-голяма сила, държавата е в другата крайност - не само не санкционира, но и с пасивното си поведение толерира неспазването на мерките. 

Като COVID парти изненада за всички.


 Росен Босев, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар