Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2020 г.

Ден на християнското семейство

Посланието към родителите е да запознаят отрано децата си с Христовото учение 

 

Православните християни честват Въведение Богородично. 

С решение на Светия Синод от 1929 г. празникът в България се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Посланието към родителите е да запознаят отрано децата си с Христовото учение и да ги научат да посещават църковните богослужения.

На този ден Църквата чества изпълнението на даденият от Йоаким и Анна обет - да посветят дъщеря си в служба на Бога. Когато малката Мария станала на три години, нейните родители я завели в Йерусалим, за да я въведат в храма Господен. Оставена на първото стъпало, за почуда на всички Дева Мария сама без чужда помощ изкачила 15-те стъпала и стигнала до най-високото. Благословени от свещениците родителите ѝ се върнали в Назарет, а Мария останала в храма, където се научила на много добродетели.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и за библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар