Зима

Зима
Пролет

20 ноември 2020 г.

Взимат от децата, за да ни дадат на нас!

"Нашето увеличение може да се получи без да пострада комфорта на другите граждани, в това сме убедени." 

 

Чергата под краката на МВР отново припламна, този път откъм неочакван край - заради мотивите на управляващите към текстовете в проекта за Закон за държавния бюджет за отпадането на детските надбавки за всички деца. 

Новото предложение да не се дават надбавки на всички деца е внесено от депутатите от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта, като в мотивите им е записано, че така ще се осигурят средства за повишение на възнагражденията на полицаите. Както е известно униформените служители на МВР протестират срещу идеята увеличението на заплатите им да е от 15 на сто. Синдикатите в МВР обявиха, че остават в стачна готовност, като настояват за увеличение на месечните възнаграждения на всички служители в министерството с 28 на сто.

Най-големият полицейски синдикат СФСМВР обяви, че продължава с протестите срещу недооценяването на труда на служителите в МВР и приноса им в борбата с епидемията и последствията от COVID-19. На 17 ноември, вторник, те инсталираха палатка пред входа на сградата на Народното събрание и организираха фотоизложба, която е запечатала мигове от работата на служителите на МВР по овладяване на кризата, причинена от COVID-19.

От синдикатите уточниха, че протестните действия ще продължат, като всеки ден в обедните почивки профсъюзните членове ще се събират на демонстрация пред работните си места. Ако тези мерки не дадат резултат, СФСМВР предупреждава че ще организира национален протест.

Заместник-председателят на СФСМВР Илия Кузманов дефинира простичко причините за протеста. "Нашето увеличение може да се получи без да пострада комфорта на другите граждани, в това сме убедени. Ултиматумът ни е извинение и продължаване на преговорния процес за увеличаване на основните заплати на служителите на МВР, без да се пипат детските надбавки", заяви той.

Що се отнася до мотивите на управляващите, записани към предложението да отпаднат надбавките за всички деца, защото по този начин ще се осигурят средства за увеличение на заплатите на полицаите, Кузманов ги определи като гнусна провокация. "Това е гнусна провокация и инсинуация! Възмутени сме, но очакваме, че интелигентността на гражданското общество няма да позволи това внушение да се приеме, защото просто не е истина", категоричен бе той.

Напрежението заради казуса с детските надбавки предизвика Синдикален алианс "Сигурност” в МВР (САСМВР) да изпрати остра декларация до премиера Бойко Борисов, парламентарната група на ГЕРБ и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. В нея се изразява категорично несъгласие служителите на вътрешното министерство да бъдат противопоставяни на децата на България. 

"Още повече, че нашите колеги също са родители. Сега излиза, че се взима от парите на децата, за да се даде на родителя, което не е редно. Ние отказваме категорично увеличение на заплатите за сметка на децата", изтъкна председателят на САСМВР Милена Любенова.

Очаквано протестиращите бяха подкрепени от коалиционните партньори на ГЕРБ ВМРО. След като късно вечерта на 13 ноември депутатите от ГЕРБ внесоха поправки в проекта на бюджет за 2021 г., с които се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца и връщат подоходния критерий, от ВМРО обявиха, че няма да подкрепят решението на ГЕРБ. В позицията на войводите посочиха, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци. От партията определиха като контрапродуктивно противопоставянето на лекарите и полицаите със семействата с деца, защото точно в момента държавата няма нужда от тези вътрешно-обществени битки.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също подкрепи протеста на полицаите. "Не може да противопоставяш децата на полицаите. И полицаите имат деца. Органите на реда натрупаха стотици часове работа, които няма да им бъдат платени. Оборудвани са безобразно зле, с морално остаряла екипировка. Месеци наред стояха пред хора без маски. Бяха изложени на риск от зараза. Протести има от 2013 г. насам, а те са си на работа", коментира той.

Заместник-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов разкри, че между ръководството на МВР и синдиката на пожарникарите "Огнеборец" е имало договорка, която останалите синдикати в МВР не приемат.

"Разговорите с Борисов и синдикат "Огнеборец" не ни засягат, ние не сме ги приели", посочи Кузманов. Той визира срещата между МВР-шефа Христо Терзийски и "Огнеборец" в началото на ноември, проведена с благословията на премиера Бойко Борисов при предварителна среща с огнеборците. По време на разговора беше постигнато още 5 на сто увеличение към вече договорения 15 на сто ръст на възнагражденията на служителите в МВР, включително и пожарникарите, от 1 януaри 2021 гoдинa. Премиерът пое и aнгaжимeнт дa ce кoмпeнcирaт вcички cлужитeли нa пoжaрнaтa, кoитo ca учacтвaли в нaмaлявaнeтo нa пocлeдcтвиятa oт COVID-кризaтa. Тe щe пoлучaт индивидуaлни финaнcoви нaгрaди.

Очевидно премиерът залага на често прилагания от него девиз "Разделя и владей" и в отношенията между синдикатите в МВР. Синдикат "Огнеборец" са били наясно с това, защото веднага след срещата с вътрешния министър Терзийски уточниха, че акo кoлeгите им нe ca дoвoлни oт тoвa увeличeниe, предстоят протестни действия.

От СФСМВР обявиха, че демонстрациите на полицаите ще бъдат мирни - с надписи и включени лампи на полицейските коли. Синдикатите предупредиха преките началници на протестиращите, че ако се опитват да сплашват служителите, поименно ще бъдат оповестявани в медиите. "Ако някой иска да стане известен, да пробва", категоричен беше Илия Кузманов.

Проблемът с детските надбавки възникна, след като управляващите се отказаха от идеята да няма подоходен критерий за семейните помощи за отглеждане на дете и в последния момент внесоха промени в Закона за държавния бюджет, с които се връща доходния тест за детските надбавки. Според предложението те ще се получават само от семействата с ниски доходи.

Помощта за едно дете в семейството ще стане 50 лв. от началото на 2021 г., ако семейството има две деца ще получават 110 лева. Семейните помощи за три деца ще нараснат от 135 лв. на 165 лв., за четири от 145 лв. ще станат 185 лв., а за всяко следващо дете ще продължат да се дават по 20 лева.

Пълният размер на детските добавки да получават семейства, в които доходите на човек са до 510 лв., предлагат депутатите. Помощта ще бъде в размер на 80% за семейства с доходи между 510.01 и 650 лв. на човек на месец предвиждат още промените. Спестените 204.8 млн. лв. ще бъдат дадени на медици и за вдигане на заплатите в МВР с 5% над предложеното в първия вариант на бюджета увеличение с 10 на сто, пише още в новите текстове.


Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар